HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Д-р Кантарджиев обясни как да се справим с вирусите през пролетта

Вече се появяват парагрипни вируси, характерни за пролетта, а някои дори за лятото. Всички тези вирусни инфекции обаче не правят усложненията на грипа, нямат масово разпространение и затова не се следят така строго от здравните власти, както грипът. Това каза в предаването „Тази сутрин” проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Имаме аденовируси, които водят до суха неприятна кашлица и хрема. Тези инфекции протичат една седмица. При 25% може да продължи две седмици, но те не заплашват с усложнения здравето на човека, увери той.

Според него една трета от случаите на болки в гърлото при възрастните хора се дължи на коронавируси през пролетния сезон. „Имаме доказателства за циркулация на такива вируси. Мерките, които могат да се вземат, са топли чайове и лимон”, каза проф. д-р Кантарджиев, като допълни, че е хубаво да се направи консултация с лекар.

„Около 90% от безплодието при българските двойки се дължи на недобре лекувани полово предавани инфекции”, каза още в разговора проф. д-р Кантарджиев. „До около 80% от преждевременните раждания на бебета се дължат на инфекции по време на бременността. Ако не се вземат мерки за ограничаване, добра диагностика на тези полово предавани заболявания и инфекциите, които заплашват бременността, демографската криза ще продължава да се задълбочава”, прогнозира той.

Важно е още от края на този месец да започнат мерките срещу комарите, заяви още той.

По думите му мерките са най-ефективни, когато дърветата все още не са се разлистили. Когато тръгнат на рояци, обикновено държавата дава милиони, но като пръскат, комарите са под листата, над листата са пчелите, посочи д-р Кантарджиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *