Д-р Крум Бонев ще управлява общинската болница в Дупница до конкурса за нов шеф, но с помощта на прокуриста в оставка

Общински съветници и кметът на Дупница Методи Чимев проведоха двучасова среща със завеждащите отделенията в общинската болница. На срещата присъстваше и подалият оставка прокурист Мария Иванова-Жайгарова.

Кметът предложи на лекарите два варианта за излизане от ситуацията, в която се намира общинската болница с прокурист в оставка. Единият е да се тушира напрежението, ако има такова, между прокуриста и лекарите в болницата, и М. Иванова-Жайгарова да бъде убедена да остане на поста си. Вторият вариант е шефовете на отделения да определят човек от екипа на болницата, който да заеме мястото на Жайгарова до конкурса за нов управител.

Завеждащият вътрешно отделение д-р Елена Гюзелева заяви пред присъстващите: “Болницата не е в тежко състояние, както се представя от някои. Ние работим денонощно. От днес отварят за пациенти вътрешно отделение и инфекциозно, които до момента бяха затворени за лечение само на пациенти с коронавирус. Винаги е имало проблем с липсата на персонал, но винаги се запълват графиците. Предлагам д-р Крум Бонев да заеме мястото на прокуриста М. Иванова-Жайгарова. Той и в момента е зам. директор на болницата по лечебната част”, заяви д-р Гюзелева.

Д-р Кр. Бонев се съгласи да управлява болницата само за месец-два, докато се проведе конкурс, но с условието да му помага прокуристът в оставка. Тя се съгласи и заяви пред лекарите и общинските съветници, че причината да напусне е, че се чувства изтощена от денонощната работа.

“Много съм уморена от денонощната работа по време на епидемията от коронавирус. Денонощно държахме връзка с д-р Кр. Бонев по телефона. За да получат по 1000 лв. лекарите, работили на първа линия, се изисква един куп документи. Ангажиментите са големи. Аз имам дете, което отглеждам сама. Искам да имам време и за него, а това няма как да се случи, ако остана на поста прокурист, защото съм заета денонощно”, заяви М. Иванова-Жайгарова.

Тя изнесе и някои данни за финансовото състояние на болницата в момента. „През последните 7 месеца болницата е заработвала от 307 000 лв. до 376 000 лв. на месец, но за последния месец заработката на отделенията е 207 000 лв. Причините, довели до срива на финансите през последния месец, са затворените заради коронавируса вътрешно и инфекциозно отделение. Затваряна на няколко пъти беше и хирургия, защото не може в реанимацията да има болен от Ковид, а в хирургия да се оперира. Много пациенти не искат да се лекуват в болницата заради вируса”, заключи М. Иванова-Жайгарова. Тя потвърди и че има недостиг на лекари и медицински сестри в болницата.

Завеждащият АГ отделение д-р Кр. Кръстев бе категоричен, че болницата от 2007 г. не е била в такова добро състояние, както сега, при ръководството на М. Иванова Жайгарова. Той я помоли да преосмисли намерението си за напускане, но тя бе непреклонна.

Така че общинската болница ще се управлява до провеждането на конкурс от д-р Кр. Бонев, но с помощта на М. Иванова-Жайгарова.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *