Д-р Русалиев, обслужвал фермата във Вуково, е заразен с бруцелоза, все още издирват с полиция за кръвни изследвания избягалите пастири

Има заразен с бруцелоза човек, който е работел във фермата на Явор Бошикьов в с. Вуково, община Бобошево, това обявиха вчера от РЗИ – Кюстендил, без да съобщават подробности. Репортер на „Струма“ се добра до информация, че заразеният е ветеринарният лекар д-р  Светослав Русалиев от Дупница, който е отговарял за обекта. Той е настанен за болнично лечение. Симптомите при бруцелозата са висока температура, отпадналост, губене на килограми, подобни са на грип или пневмония и поради тази причина трудно се диагностицира. С полиция все още се издирват пастири, които са работили във фермата, за да им бъде взета кръвна проба. Има вероятност и някой от неоткритите пастири също да се е заразил с бруцелоза. Зам. областният управител на Кюстендилска област Райчо Цветин заяви пред репортер на „Струма”, че непрекъснато изисква полицаите в Бобошево да издирват „изчезналите” пастири, но резултат все още няма.

Както Струма” писа, преди около месец беше открита заразена от бруцелоза овца във фермата на Явор Бошикьов. Докато ветеринарните власти се усетят, болното животно изчезна. Предполага се, че е хвърлено в ямата за умрели животни край Бобошево. Бяха открити още 3 болни овце и те бяха евтанизирани. По време на проверката беше установено, че 19 животни от стадото са с фалшиви ушни марки , т.е. марки за шилета са сложени на ушите на овце. Тъй като не са заведени в регистъра на Агенцията по храните като съществуващи животни в обекта на Бошикьов, и те бяха евтанизирани, след като се разрази скандалът с бруцелозата.

 

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *