Д-р Симидчиев: Да се направи система, която да отчита в кои училища колко деца с Covid-19 има

Първите случаи на заразени с коронавирус ученици още в началото на учебната година показват, че това се е случило извън училище, коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев тази сутрин по БНТ.

“Прагматичното и спокойно приемане на тези случаи е правилният начин за справяне, подходът към вируса трябва да бъде систематичен, спокоен”, подчерта той.

Симидчиев предложи да се направи система, в която да се отчита в кои училища колко заразени деца има, за да се отчете кое от тези заведения се справя по-добре, кое по-зле и в бъдеще системата да се самообучава.

“Децата по принцип в училище боледуват по-леко или въобще не боледуват от COVID-19, този експеримент ще е повече за това доколко те могат да разнасят инфекцията обратно към къщи, аз не виждам особена драма в това, което се случва”, заяви още лекарят.

И препоръча подходът към учениците да е индивидуализиран, защото мерките спазват по един начин малките и по различен начин тези, които са в гимназиалния курс.

Той предположи, че ще има леко повишаване на случаите, тъй като обучението вече е присъствено, но не вярва да се получи някакъв страхотен бум.

“Ако детето има някакви симптоми, трябва да се изследва и поведението да е на базата на изследванията”, препоръча пулмологът.

Последната информация, след като в София и Русе бяха открити случаи на коронавирус сред ученици и учители, е за 42 ученици в Стара Загора под карантина.

В България до момента са направени над 470 000 PSR теста от началото на пандемията, открити са около 18 000 случая, което е една идея по-малко отколкото се е очаквало – около 25 000, съобщи той.

“Засега сме в оптимистичния сценарий, драма в момента няма”, заяви той.

За момента броят на заразените все още продължава да е под 200, на седмична база те не нарастват, ситуацията е спокойна.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *