Д-р Симидчиев: Смъртността при локдаун се променя най-бавно

Честота от над 40% заразени през последните седмици, означава, че в популацията това е устойчива цифра. Ако правим повече или по-малко, то винаги около 40% от изследваните са положителни, което значи, че това е честотата сред останалата част от населението и при такава висока честота спирането на процеса на разпространение е много труден. Над 99% от хората трябва да спазват мерките, а това не се случва, заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

“Ако вирусът беше разделен колкото обществото ни, ние щяхме да имаме много лека епидемия. За съжаление той е много еднакъв и систематичен в това, което прави. А ние сме разделени в това – дали да носим маски, или не, дали да има локдаун, или не. Това разделяне в нашето общество пречи да имаме ефективния отговор, който трябва да имаме относно този вирус”, каза пулмологът.

Той е на мнение, че причината да сме на едно от челните места по смъртност, е поведението ни и отношението ни към този проблем и защото нямаме единност. Ако всички са спазвали мерките, ефект е можело да има в рамките на седмица, до десет дни.

“За съжаление, поради мозаечността на спазването, защото едно е спазването в големите, друго в малките градове, в резултат на което не можем да кажем систематично въведохме тази мярка и се случи еди-какво си”, смята Симидчиев.

Пулмологът допълни още, че при учениците е важно да се ограничат контактите между децата. Не е ясно дали, след като се прекратят присъствените учебни занятия, това ще се случи.

“Присъствените училищни занятия водят до съществено нарастване на скоростта на разпространение без да увеличават заболеваемостта в училищата, те увеличават заболеваемостта навън, защото те са средство за разпространение”.

Пулмологът заяви, че около седмица след като се приложат ефективно дадените мерки, трябва да започне да се измерва и честотата на контактите, например в спешната помощ – защото това са едни от първите индикатори, които ще се променят.

“Хоспитализациите са по-късно, интензивните отделения – още по-късно. Параметърът смъртност ще се промени най-бавно и не можем да очакваме в следващите десетина дни да се промени смъртността от тези мерки. Тя ще почне да се променя в рамките на около две седмици. Тези мерки винаги имат отложен ефект върху някои от параметрите, по които се наблюдава пандемичният процес”, каза още той.

По думите на с-р Симидчиев, заразата е обхванала много по-дебел слой от нашето общество. Много повече хора се заразяват и сред тях има и млади, хора с придружаващи заболявания, със зависимости, а когато заболяемостта обхваща повече хора, по-голяма е вероятността вирусът да срещне такива хора.

“Категорично можем да кажем, че има хора, които проявяват симптомите повторно, но дали те са повторно заболели, или това са хора, боледуващи от същия вирус, който се реактивира вътрешно без да е бил изчистен преди това, не може да се каже, защото не са правени генетични изследвания на самия вирус”, коментира Симидчиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *