Д-р Стойчо Кацаров: Отнасяйте се с COVID-19 като с грип

Правилният подход е да се отнасяме с COVID-19, както се отнасяме с вируса на грипа – да изолираме болните хора и останалите да продължават живота си. Ако се разболеем, да останем вкъщи до оздравяване и след това да се върнем на работа или в училище. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Карантинирането на училищните класове води до страхотен хаос – при един заразен ученик, една паралелка излиза на дистанционно обучение, връщат паралелката в училище и после е напълно вероятно да се разболее втори ученик или учител и процесът може да се повтаря безкрайно, като накрая няма да се знае кой докъде е стигнал в учебния материал. Проблемът е огромен особено за учениците в 7-ми и 12-ми клас”, смята той.

Д-р Кацаров поясни, че “сегашната паника за ваксиниране против грип не е обоснована – ваксината обикновено се прави в късната есен и е наложителна при най-възрастните и най-малките, които не са срещали с вируса; но тя няма да ни предпази от COVID”.

“Все още съществуват неизвестни за коронавируса, въпреки че знаем как се разпространява и как да се предпазим. От шест месеца насам така и не разбрахме от отговорящите здравни институции няколко отговора на фундаментални въпроси – колко българи са се срещанали с вируса и какво е репродуктивното число. Ако 2 милиона души са се срещали с вируса, то тогава е налице колективен имунитет и няма нужда от въвеждане на мерки, които така и не знаем дали са медицински обосновани или са мотивирани от нещо друго.”, каза още лекарят.

По думите на д-р Кацаров капацитетът на здравната система е “десетократен и няма повод за притеснение, проблемът се крие в организацията на процеса, която е причината за изтощаването на медицинския персонал”

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *