HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Евродепутатите опитаха в Брюксел мед от пчелина на председателката на пчеларите в Благоевград

Мед от пчелина край Благоевград на председателката на пчеларско дружество “Акация” и координатор на сдружение “Обединени пчелари” за Югозападна България Венета Ифандиева опитаха в Европарламента в Брюксел. Посещението на Ифандиева в столицата на ЕС бе по лична покана на комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел за участие в международна среща за евроразвитието на пчеларството и нуждата от цифровизацията му.
Срещата се състояла в сградата на Европейския парламент и по мнението на Венета Ифандиева се е превърнала в своеобразен диалог между пчелари и учени с акцентиране на отношенията хора – пчели и съвместното им приятелско съществуване.
Във форума, иницииран от комисаря Мария Габриел, се включили много известни пчелари и учени, сред които Фил Хоган – комисар по земеделието, Пекка Пегонен – генерален секретар на Копа Катеджи, Барбара Мотейро – директор на ООН в Брюксел. Всички взели отношение са наблегнали на нуждата от цифровизация в пчеларството и разширяване на международното сътрудничество за устойчиво производство на мед и биоразнообразие.
Според Венета Ифандиева срещата е предизвикала голям интерес за всички присъстващи. Представители на пчеларството в Шамбори /Франция/ са споделили опита си за разработване на маршрути с пчелни кошери и информирането на хората чрез диплянки и карти. От Асоциацията на пчеларите в Стокхолм /Швеция/ са споделили, че пчелни кошери има по покривите на някои сгради на града и се набляга на нетретиране с препарати на зелените площи и косенето им. Италиански пчелари пък споделили, че на пчеларството в страната се гледа като на обществено благо.
Всеобщо се оказа мнението, че развитието на пчеларството може да става само по пътя на обединения по общини във всяка страна и реализиране на идеята за всеевропейска Асоциация на пчеларите, а защо не и в света.
БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *