Еврокомисията сключи договор за доставка на ваксината на Pfizer

Европейската комисия подписа сделка за закупуване на 300 милиона дози от ваксината на BioNTech и Pfizer. Това стана, след като двете фармацевтични фирми обявиха, че експерименталната им ваксина срещу COVID-19 е 90% ефективна.

„Като компания, основана в сърцето на Европа, ние с нетърпение очакваме да снабдим милиони хора след одобрение от регулаторите“, пише в изявление съоснователят на BioNTech Угур Шахин

Сделката с Pfizer и BioNTech е била одобрена на днешното заседание на Европейската комисия и отваря пътя за доставка на ваксината в държавите-членки на Евросъюза, съобщава NOVA.

„Европейската комисия одобри четвърти договор с фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer. Той покрива покупката на 300 милиона дози, веднага след като ваксината получи одобрение, че е безопасна и ефективна срещу COVID-19”, обяви Ерик Мамер.

Европейският комисар по здравеопазването обясни, че препаратът трябва да получи разрешение от Европейската медицинска агенция, преди да стигне до гражданите на Общността.

Новата ваксина срещу коронавируса ще е достъпна и за по-бедните страни. Там фармацевтичните фирми ще я продават по-евтино, отколкото струва производството й. Новината за създаването й беше посрещната с облекчение в Европа.

“Посрещнахме новината за ваксината с радост. Дано всичко това свърши скоро. Досега съм се тествал три пъти и в момента чакам съпругата ми, която е била контактна със заразено лице. Вече ни дойде до гуша.”, каза Валантен Лафонтан.

Друга фармацевтична фирма – американската „Модерна” всеки момент ще обяви данните от третия етап на клиничните изпитвания на своята ваксина срещу COVID-19. Компанията смята в началото на декември да подаде документи за спешно одобрение за прилагането на ваксината.

Междувременно Русия обяви, че нейната ваксина също е показала 92% ефективност срещу COVID-19. Екипът зад руския препарат съобщи, че са анализирали данните от 16 хиляди доброволци, които са получили две дози от ваксината в интервал 21 дни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *