Европейската агенция по лекарствата потвърди за кибератаката

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди в петък, че е имало пробив в защита на данни на организацията при кибератака.

“Първоначалният преглед разкри, че ограничен брой документи, принадлежащи на трети страни, са били достъпни по незаконен начин. Съответните компании са информирани”, отбеляза EMA.

“Агенцията остава напълно функционална и сроковете й, свързани с оценката и одобрението на ваксините и леченията на COVID-19, не се засягат“, добави тя.

В сряда Европейският регулаторен орган по лекарствата заяви, че е бил обект на кибератака и разследва инцидента с помощта на правоохранителните органи.

По-рано тази седмица пък компанията BioNTech заяви, че данни за разработената съвместно с Pfizer ваксина срещу COVID-19, са били достъпни при кибератаката, насочена към Европейската агенция по лекарствата.

“Важно е да се отбележи, че във връзка с този инцидент не е имало пробив на системите на BioNTech или Pfizer и не знаем, дали участници в нашето проучване за коронавирусна ваксина са били идентифицирани чрез данните, до които се осъществява достъп“, каза тогава немската компания, настоявайки за допълнителна информация и подчертавайки, че “ще отговори адекватно и в съответствие със законодателството на ЕС”.

Атаката не е имала каквото и да е влияние върху графика на процеса на преглед на ваксината срещу COVID-19, подчерта по-рано тази седмица BioNTech.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *