Европейски лидер в тунелното строителство навлиза на българския пазар

Вахостав – СК“ (VAHOSTAV-SK a.s.) – втората по големина компания от  строителния сектор  в Словашката република насочва вниманието си към сложни инфраструктурни обекти в България. Такива са участъците през Кресненското дефиле, тунела под шипка, части от АМ. Хемус и ЖП проектите който предстой да бъдат пуснати в страната.

 „Вахостав – СК“ (VAHOSTAV-SK a.s.) включва в портфолиото си множество изпълнени и пуснати в експлоатация проекти не само в родината си, но и в други части от Европа. Към днешна дата компанията изгражда част от магистралата  до Унгарската граница с обща бюджетна стойност 2,2 млрд  евро. В същото време работи по изграждането на най-дългия тунел в Словакия в партньорство с италианския гигант „Салини Импреджило“. Тунелът „Вишньове“ е с дължина от 7520м и е на стойност над 710 милиона евро. Очаква се тунелът да бъде завършен през 2023г. 

Предстои също така „Вахостав – СК“ в консорциум с „ТуКон“ ( TuCon) да изгради първия етап на северния байпас на 4,3 км в Прешов на двоен път на R4. Поръчката е възложена на открит търг от словашката компания за магистрали NDS.

Консорциумът е предложил най-ниската цена от малко под 143 милиона евро срещу около 170 милиона евро.

NDS също така заявява, че е получила пет твърди оферти за работата, която ще отнеме повече от три години и девет месеца и се очаква да приключи след 2023 година.

Предвид специализацията на компанията в тунелното строителство и реализираните успешни проекти, тя е търсен парнтьор и сега насочва усилията си и към България.

Вахостав – СК“ (VAHOSTAV-SK a.s.) е създадена през 1954 година и e лидер в бранша на инфраструктурното строителство и специализира в сложни обекти с голям обем подземно и високо строителство – мостове и естакади. Компанията се концентрира върху техническата част на тези обекти и тяхното изпълнение.

„В България предстои да се изграждат редица големи и изключително сложни инфраструктурни проекти и ние смятаме, че нашият опит и експертиза могат да са от голяма полза. Наблюдаваме пазара и разговаряме с редица местни партньори за възможности.“ Споделя инж. Иван Кимличка – изпълнителен директор на международния отдел на „Вохастав – СК“.

„Наблюденията ни до този момент са, че в страната има много професионални компании с добре подготвени кадри, но вярваме, че при този обем на предстоящи обекти ще има място и за нас. За нас е важно да се изпълняват качествени и умно проектирани обекти, като същевременно целим да правим изпълнението им по-ефективно от гледна точка на време и ресурс.“ – споделя още инж. Кимличка.

„След успешното ни участие в търга за 13 км отсечка Ботевград – Мездра „Вохостав – СК“ планира да открие и постоянен офис в България с цел разширяване на дейността си в страната.“ – добавя инж. Кимличка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *