ЕВРОСТАНДАРТИ! Само за 3 г. работа в Испания благоевградчанин взе половината от пенсията, изчислена му за 37 г. работа като сервитьор и майстор строител в България

Само за 3 години работа в Испания благоевградчанинът Станчо Георгиев получи пенсия, по-голяма от половината на изчислената му за 37 години работа в България. От 17-годишен  работи по строежите и стигнал до майстор, а в трудовото си досие има и 17 сервитьорски години в много оборотните някога благоевградски ресторанти „Бор“ и Воденицата“. Станчо Георгиев е роден в петричкото село Ключ и до 1980 г., когато се установил в Благоевград със семейството си, обикалял по строителни обекти в цяла България, като няколко години работил и в Русия. 40 години е трудовият му стаж, от тях 3 са в Испания, където преди 15-ина години синът му намерил работа. На 66 години е, от година и няколко месеца е пенсионер и продължава да работи в кварталното си барче в жк “Орлова чука“, което със съпругата му отворили през 1991г.

Преди дни пристигнало решението от Испания за признатия му трудов стаж с изчислената пенсия, която ще получава – 61 евро и 20 цента.

„А за 37 г. тук пенсията ми е 220 лв.! Къде сме ние, за какво работим и какво плащаме!“, сравнява стандартите Станчо Георгиев: „В Испания правех стълбища, специалист съм, всеки не може да ги прави, особено витите стълби. Там на третия ден почнах работа и бях на голямо уважение. По 560 евро осигуровки ми внасяха, а заплатата ми беше от 1300 до 1700 евро съм стигал. И тук заплатите в бранша ги оправиха през последните години, около 1000 лв. са сега, но с осигуровките нещата са по-различни. Плочи, зидария, покриви, всичко съм работил, стигнах до бригадир в „Стойрайона”. И като сервитьор доста изкарах, и там, който си мисли, че не е тежко, много се лъже. Носене на тежките табли, постоянно тичане, поръчките идват наведнъж, никак не е леко! Като подадох документи за пенсия тук, изчислиха, че  имам 36 г. и нещо трудов стаж и ме накараха да си платя 1,5 г., за да „вляза в нормата“ на изискването за 38 г. стаж. Това е, защото не ми признаха стажа на младини в гр. Елин Пелин, където също съм работил в строителството. Оправдаха се, че този стаж не бил отразен в архива в Невестино. 1950 лева платих, после си намерих трудовата книжка от онова време, но ги домързя да ми преизчислят наново пенсията! И парите за доплащане за стажа не ми върнаха!“, обяснява Станчо Георгиев. Сега е благодарен на сина си за тези три испански години и продължава да работи в кварталното барче без почивен ден, че с 220 лв. пенсия  е трудно дори само разходите по жилището си да  покрие.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *