Египет прекрати военните си отношения със Северна Корея

Министърът на отбраната на Египет, който е на посещение в Сеул, обяви, че страната му е прекратила военните си отношения със Северна Корея, пише Асошиейтед прес, цитирана от пик.

Засега информацията на агенцията не е потвърдена от египетското правителство. АП припомня, че миналия месец САЩ решиха да съкратят или да забавят плащането на близо 300 милиона долара от помощта си за Египет заради ситуацията с човешките права там и връзките с Пхенян.

Според южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от Йонхап, египетският министър на отбраната Седки Собхи е казал на колегата си Сон Йон-му, че Кайро “вече е прекратил всички военни връзки със Северна Корея”.

В Кайро египетският военен говорител Тамер ел Рифаи единствено каза, че Собхи е обсъдил военното сътрудничество и сътрудничеството по сигурността с южнокорейски длъжностни лица. Той отказа да даде повече подробности.

Египет от десетилетия поддържа близки контакти със Северна Корея, която продава на африканската държава оръжия, включително ракети със среден обсег и ракети земя-земя.

Египетският бизнес магнат Нагиб Сауирис, който притежава телеком и медийна компания, помогна през 2008 г. за създаването на основната севернокорейска клетъчна телефонна мрежа. Компанията му “Ораском” инвестира в комунистическата страна 500 милиона щатски долара според официалния уебсайт на египетското външно министерство.

Мохамед ел Меншауи, базиран във Вашингтон специалист по Египет, каза миналата седмица пред АП, че правителството на Тръмп, което иска да изолира Северна Корея, призовава тайно Кайро да прекъсне военните си връзки с Пхенян.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *