Египтянка се пребори в съда да получи равно наследство с мъжете

Египтянка се пребори в съда да получи същата част от наследството на баща й, каквато ще вземат братята й.

Коптската християнка Худа Насрала загубила делото на първите две инстанции, но в крайна сметка съда се произнесъл, че тя им право да вземе същата част от наследството, каквато взимат и братята й, пише БГНЕС.

Шариата, на който е базирано правото в Египет предвижда на жените да се дава половината от това, което взимат мъжете.

Насрала, която е юрист по професия, построила искането си около християнската доктрина за равно наследство.

Въпреки че шариата в Египет се отнася за всички, независимо дали са мюсюлмани или християни, съдът решил, че жената е в правото си да иска равна част. Това може да служи за прецедент, на който да се базират и следващи такива решения.

“Не става дума за размера на наследството. Баща ни не беше богат, не ни е оставил милиони. Имам правото да искам да ме третират наравно с братята ми.”, казва Насрала, чиито брaтя подкрепиха идеята на сестра си.

Според активистът Ишак Ибрахим, съдът е отсъдил, че ако наследниците са християни и искат да се приложи християнското право, то може да влезе в сила. Ако не са християни, се прилага шариата.

Неравенството в наследството е проблем не само в Египет. Наскоро в Тунис беше предложен закон, който го премахва, което предизвика големи дебати.

Худа Насрала е една от около 10 милиона копти в Египет. Те почти без изключение са част от Коптската християнска църква. Тя има правомощия най-вече над браковете и разводите на коптите, но имуществените спорове се решават от държавата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *