Единадесетокласници и абитуриенти на ПГТЛП – Благоевград първи в Пиринско влязоха отново в училището

Единадесетокласници и абитуриенти на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград първи в областта влязоха отново в училището, за да се обучават присъствено. Това стана възможно след заповед от 15.01 на министъра на здравеопазването проф. К. Ангелов за отпадане на част от противоепидемичните мерки и последвалата такава от образователния министър Кр. Вълчев, според която се разрешава  практически часове да се провеждат на индивидуално работно място в предприятие или на територията на съответното училище. С дадената им „зелена светлина” в началото на тази седмица в ПГТЛП провеждат педагогически съвет и всъщност са първата професионална гимназия в областта, създали организация по завръщането на гимназистите. Така след повече от два месеца онлайн обучение от вкъщи бъдещите хлебари, сладкари, готвачи, фризьори отново прекрачват училищния праг, за да провеждат практическите си занятия.

По този повод директорът на ПГТЛП Димитрина Иванова коментира, че са спазени всички противоепидемични мерки. Наред с дезинфекцията на коридори, кабинети, отопляването на сградата, носенето на лични предпазни средства, класовете са разделени на групи, за да се осигури дистанция и индивидуално работно място на всеки. Освен това от училището са осигурили и подаряват на учениците персонално работно облекло.

„За нас е от голямо значение учениците ни да се обучават присъствено, особено що се касае до практическата част. Като професионална гимназия ние провеждаме практики, които са блок от 5 часа в отделни дни от седмицата. Децата са здрави, колегите също имат желание да влязат в училище. Важно е за тях в края на срока да направят поне по едно практическо задание, за да бъдат изпитани и оформени срочните оценки”, изтъкна Д. Иванова. Тя припомни и че учениците нееднократно са декларирали своето желание да учат и усвояват професионални умения присъствено. Затова и през месец декември по собствено желание гимназисти по двама-трима идваха, за да приготвят сладки за благоевградските медици.

Първи в учебната кухня влязоха 4-ма единадесетокласници,  обучаващи се по професия „Техник-технолог в хранително- вкусовата промишленост”. Важно уточнение е, че именно настоящите единадесетокласници в професионалните гимназии са първият випуск ученици, който от догодина – в 12 клас, като втора матура задължително трябва да явят на ДКИ /държавен квалификационен изпит/ за придобиване степен на професионална квалификация.

Под ръководството на учителя по специални предмети инж. Анелия Симеонова бъдещите хлебари и сладкари приготвиха милинки в два варианта и понички, но не пържени, а на фурна, с пълнеж от сладко и крем. Докато първата група единадесетокласници месиха тестото и печаха вкусотиите, техните съученици ги наблюдаваха през платформата „Тиймс” .

„Много съм доволен, че съм пак на училище, не е същото, като от вкъщи. Тук имам възможност да пипна, да видя, да имам пряк контакт с госпожата и тя веднага да ме коригира”, сподели Велизар, който е един от активните ученици. 

След единадесетокласниците от специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия” в учебната кухня влязоха и абитуриентите от специалност „Готвач” В понеделник започва и присъствената практика за обучаващите се по професия „Фризьор”, като всички се надяват от 4 февруари да се върнат изцяло в класните стаи.

„ Надяваме се от втория учебен срок учениците ни да се обучават и в новата учебна база”, каза директорът на ПГТЛП  по повод изграждащия се в момента учебен ресторант.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Едно към едно

    Готвач гладен нЕма! Да се научат да готвят добре, за да си имат добра работа.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *