Топ теми

Единствената дама в ОбС – Банско положи клетва на първата редовна сесия, отсъстваше само екскметът Г. Икономов

С полагане на клетва на единствената дама в ОбС – Банско Евгения Тренчева стартира първата редовна сесия на минипарламента в курорта. Председателят на ОИК – Банско Ивайло Арсениев обяви официалните резултати от изборите и й връчи удостоверението за избран общински съветник.

„За мен е удоволствие да работя в едно изцяло мъжко присъствие. Да си жена сред 16 мъже никак не е лошо. Това ми го показа предишният мандат и се надявам, че и през този ще се чувствам комфортно сред вас. Да бъдем всички живи и здрави, и ръка за ръка да работим за просперитета на нашата община. Успешна работа на Общинския съвет в настоящия мандат”, каза Тренчева, след като положи подписа си и официално встъпи в длъжност като съветник.

Преди да се премине към избор на членове на постоянните комисии, ОбС гласува дневният ред да бъде допълнен с една извънредна точка – прекратяване на договор между община Банско и ТП „ДГС Добринище“, по силата на който администрацията е възложила на горското стопанство в курортното градче управлението, стопанисването и опазване на общинските горски територии, попадащи в териториалния му обхват. Причините за това са, че с новите изменения на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и Закона за местното самоуправление и местната администрация, които влизат в сила от 01.12.2019 година, ще е налице конфликт на интереси, тъй като директорът на ТП „ДГС Добринище” Благой Кишев е общински съветник в настоящия парламент, както  и един от горските служители там Благой – Милев.

В тази връзка ОбС гласува да бъде прекратен договорът с „ДГС Добринище” и да бъде сключен такъв с „ДГС Места”, като упълномощи кмета Иван Кадев да предприеме всички необходими действия за това. Договорът ще бъде подписан при същите условия.

На сесията бе гласуван и съставът на постоянните комисии към ОбС, които и през този мандат остават седем на брой, с по петчленен състав. Определени бяха председателските и зам. председателските места, като ПП ГЕРБ, която остана опозиция през този мандат въпреки най-многото общински съветници – общо 6, не получи нито едно от тях. Най-много председателски места взе НДСВ – общо 4, и по едно бяха определени за „Воля”, БСП и ВМРО.

Гласуването определи комисията по бюджет и финанси да оглави Георги Главчев (НДСВ), който е директор на ски училище „Юлен“, а за зам. председател бе избран едно от новите попълнения – Спас Валеюв от „Воля”. Той бе избран и за зам. председател и на още две от комисиите – тази по местна политика в образованието и духовната сфера, където за председател бе избран Георги Думанов (ВМРО), и в комисията по социална политика, здравеопазване и сигурност на гражданите, която оглави пък Иван Сакарев (НДСВ).

Вотът определи за НДСВ и председателските места в комисиите по туризъм и екология, и в комисията за противодействие на корупцията. Начело на първата застава световният вицешампион и трикратен европейски вицешампион по канадска борба Димитър Юлев (НДСВ), а за негов заместник бе определен Костадин Дурчов (БСП). За председател на втората бе избран Иван Драгосинов, а за зам. председател – Благой Милев (БСП).

Последните две комисии оглавиха Костадин Дурчов (БСП) и Александър Весков („Воля”), които бяха избрани за председатели на ПК по ТСУ, общинска собственост, земеделие и гори, и на ПК по младежки дейности и спорт. За техни заместници бяха избрани съответно Георги Главчев и Димитър Юлев. 

Предложенията за съставите на комисиите, както и за избор на председател и заместник-председател бяха гласувани с мнозинство.

Първото заседание на местния парламент пропусна единствено досегашният кмет Георги Икономов, който влезе в състава на комисията за противодействие на корупцията.

На първото редовно заседание на местния парламент кметът на община Банско Иван Кадев представи и новите кметски наместници, който бяха назначени миналата седмица.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *