79 г. баба Лалка отгледа в градината домати по 900 грама единия, тиквите стигат до 60 кг

В земенското село Долна Врабча живеят около 15-20 души, разпръснати в няколко махали. В махала Кориарска единствената жителка е Лалка Илиева. 79-годишната жена е отгледала в градината си богата реколта от зеленчуци, доматите й са по 800- 900 грама единия, 3 от тиквите са по 50-60 кг, по-малките са от 20-30 кг.

„Всяка година отглеждам тикви, но толкова големи за пръв път се раждат. До октомври, когато трябва да ги берем, сигурно още ще пораснат“, радва се на реколтата Лалка.

В градината й има чушки, праз лук, краставици, тиквички… Всичко, от което възрастната жена приготвя зимнина. Прави я само от собствена продукция по собствени рецепти. Не пропуска да подари от вкусните зеленчуци на всеки, който се отбие в дома й. А на какво се дължат тези резултати Лалка не крие – на много труд, оборска тор, нито грам изкуствена и вода.

През почивните дни на гости при баба са правнучетата. Малката Криси е първокласничка и със съседчето Иво хапнаха прясно откъснати от корен домати, вкусиха ябълки от дърветата в двора и още много вкусотии от баба, играха на воля на поляната, премериха сили с тиквите и нахраниха птиците.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *