Единствената иподяконица в България с право да служи в манастир – Веска от благоевградското с. Дренково, на 80 г. поддържа 3 профила и 3 страници във Фейсбук, бясна е на К-19, че няма да посрещне юбилея си във Виена

Единствената в България иподяконица, която има право да служи в манастир – Веска Стойчева Георгиева от благоевградското с. Дренково /на снимките/, прие световната пандемия от коронавирус като лична обида. От много години тя крояла планове как ще посрещне 80-годишния си юбилей във Виена, но тази неделя, когато ще е големият ден, заради пандемията тя трябва да си остане на село. Веска още миналата година била поканена в австрийската столица от своя приятелка, но жената й звъннала, че в Австрия заради вируса всичко е затворено и няма смисъл да бие път дотам.

Така досадният коронавирус секна за едно десетилетие напред мечтата на иподяконицата да посрещне юбилея си близо до мощите на Свети Антоний, който е духовният й покровител. Египетският християнски монах-аскет се смята за основател на християнското монашество и според иподяконицата е един от най-достойните за уважение светци.

Въпреки прекършената си мечта Веска е твърдо решена да отбележи достойно рождения си ден – с посещение рано сутринта на църквата в Дренково, която сама построи, и после в подготовка за домашната трапеза, където ще събере семейството си.

Иподяконица Георгиева е получила хиротесията си /специално подстрижение и ръкоположение/ от покойния бивш Неврокопски митрополит дядо Пимен. Тя е единственият иподякон жена, получила право освен да прислужва в храма по време на служение, като носи свещи, подава необходимите вещи на архиерея, държи му жезъла и т.н., още да чете апостолското четиво и да влиза зад олтара, който е забранен за жени. Правото да служи с него й дава преди няколко години Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. За целта Веска си има орар, който е специалното облекло за служение, и вече няколко пъти го е обличала на тържествените служби в манастира.

Освен с необичайния си за жена църковен сан, Веска от Дренково е и от най-възрастните активни участници в социалните мрежи. На 80 г. тя си има 2 профила във Фейсбук, направила е един и на църквата си в Дренково, освен това поддържа и 3 страници, най-активната от които е „Вяра към Добро“. Всяка сутрин, независимо от ангажиментите си, дренковската блогърка грабва телефона и обикаля всичките си профили и страници, като съобщава на последователите си за чие здраве ще пали днес свещи, за кого ще се помоли, както и какво очаква от поредния ден, който за нея винаги е хубав. Качва и много снимки – от различни църкви и манастири по целия свят, в част от които е ходила лично. Задължително преди това благодари на Господ, че я е запазил и тази нощ жива, за да може да се порадва на утрото на път към църквичката й в с. Дренково. Тя носи името „Възкресение Христово“ и е винаги отворена за всички миряни, които имат нужда да се помолят и благодарят за нещо на Бога.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *