Единственият гробищен парк в Сандански се препълни, а новият терен от 30 дка ще може да се ползва чак след 1-2 месеца 

Място за едва 6 нови гроба бе останало в понеделник на територията на единствения действащ към момента гробищен парк в Сандански, алармираха сандачани. До ден-два и последният парцел ще бъде „усвоен“, а отреденият нов терен от 30 декара с решение на Общинския съвет все още не може да се ползва за гробищен терен. Някои опечалени използват стари гробове, за които е известно, че близките на покойниците не са платили таксата.
Санданчанинът Страхил Илиев, който е погребал родителите си, но не притежава гробното място, тъй като не е платил такса в общината, сподели, че не знае защо се бави изграждането на специалната стена, където в нишите трябва да се полагат тленните останки на починали, чиито роднини са спрели да полагат грижи за паметниците и гробовете им. С нови 30 декара е увеличен гробищният парк, като една част от земята е собственост на общината, останалата е частни имоти, върху която ще се обособят нови гробищни места.
Санданският гробищен парк е разположен върху площ от над 120 дка, като първото погребение там е било извършено през далечната 1874 година. През 2019 г. тук са били погребани 382 покойници, а от началото на т.г. вече са 408. От два месеца има изготвен проект за изграждането на нов гробищен парк в Сандански върху площ от близо 30 дка. В момента се работи по направата на път до терена и най-вероятно чак след месец-два ще е готов, който сега е обрасъл в къпини и храсти. 
Гробарите, които вчера бяха на мястото, се чудеха къде ще полагат покойниците. Само в понеделник имаше 4 погребения, а в моргата в Сандански имаше 5-има покойници…
ЛИДИЯ МАНЕВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *