Единствен бившият кмет Г. Икономов гласува против бюджет 2021 на Банско, съветниците одобриха 24 000 лв. представителни за градоначалника

С леко напрежение и дълги разяснения по инвестиционната програма Общинският съвет в Банско прие бюджета на общината за 2021 година. Той е в размер на 29 047 047 лева, в това число за делегирани от държавата дейности 12 231 939 лева и за местни дейности в размер на 16 815 108 лева. Най-важният финансов документ на курортната община бе подкрепен от 16 от местните парламентаристи и само бившият кмет Георги Икономов даде отрицателен вот.

Значителни са средствата за изпълнение на инвестиционната програма на община Банско, която е в размер на 8 281 868 лева, като от тях само 444 000 лева са от собствени приходи, а другите са благодарение на отпуснатите целеви средства от Министерския съвет. Кметът на Банско Иван Кадев не пропусна да благодари на правителството за подкрепата, като подчерта, че курортът никога досега не е получавал такава подкрепа и благодарение на солидния финансов ресурс, отпуснат за Банско, ще бъде подобрена значителна част от инфраструктурата в града и общината. Средствата ще бъдат използвани за рехабилитация на редица улици  и за реализиране на проектите по улица „Пирин”, „Тодор Каблешков”, „Глазне”, както и улиците „Александър Стамболийски” и „Паисий Хилендарски” в град Добринище. Отделени са още средства за рехабилитация на инфраструктурата в промишлените зони в града, както  и за поддръжка на полски пътища и напоителни канали. Кметът Иван Кадев поясни още, че само преди дни община Банско е получила  нови 1 339 951 лева за почистване на коритото на река Глазне и допълнително 190 000 лева за ремонт на покрива  на училището в Добринище.

Градоначалникът подчерта, че и през настоящата година община Банско ще продължи да спазва строга финансова дисциплина, за да се преодолеят последствията от коронакризата.

„Изпитание ще бъде  изпълнението на бюджета за 2021 година. Собствените приходи за 2020 година бяха намалени спрямо предходната, но предвиждаме през 2021 да няма драстично по-нататъшно намаление и те да бъдат в размер на 10 млн. лева. Прилагаме всички законови действия спрямо некоректните платци, които имат неплатени задължения отпреди пандемията. Държавните субсидии за 2021 година са увеличени с близо 2 млн. лева предимно за образование и социални дейности. Поехме ангажимент да се грижим за всички хора в затруднено положение чрез осигуряване на допълнителни средства от общинския бюджет. Твърдо решени сме и сме предвидили средства за реализиране на културната програма на община Банско, за да развиваме имиджа й като фестивална дестинация. Усилията ни са насочени към привличане на все повече туристи през летния сезон. Спортните клубове също трябва да продължат да работят, каза Кадев.   

Заместникът му Стойчо Баненски бе категоричен, че през последните години никога не са реновирани толкова улици. Той сподели, че  общинското ръководство ще положи максимално усилия в следващите години да бъдат реновирани и редица други. 

Гласуването на бюджета мина без сериозни спорове. Единствено бившият кмет Георги Икономов поиска по- подробна информация за улиците, предвидени за ремонт. Въпросите му бяха насочени конкретно към това дали те са с изградена подземна инфраструктура и дали е помислено в тази посока, за да не се наложи разкопаване след ремонта. Личното му становище е, че по-добрият вариант   е да бъде довършена изцяло улица „Пирин”, за да придобие цялостен облик, и чак тогава да се премине към ремонт на други улици.   

Подробна информация даде заместник-кметът Стойчо Баненски, който бе категоричен, че за всички предвидени улици, които изреди поименно, са направени консултации с ВиК, и подчерта, че много от тях са разкопани от години, тъй като е имало поети ангажименти, но  все още стоят така. Той допълни, че е правена анкета и сред хората и мнението на гражданите се припокрива почти изцяло с вижданията на община Банско. 

При разглеждането на бюджета бяха утвърдени и представителните разходи на кмета на общината и председателя на ОбС. Гласуваната сума за градоначалника Иван Кадев е в размер на  24 хил. лева, а за председателя на местния парламент Димитър Русков – 12 хил. лева.  ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *