HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ЕДИН ДЕН ДО ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ТУРНИРА! Родители и деца излизат заедно на корта утре в „Струма къп“

Родители и деца до 10 г. излизат заедно на кортовете в третото издание на турнира на вестник „Струма“ и тунис клуб „Академик“ „Струма къп“ утре в зала „Скаптопара“ в Благоевград. За първи път турнирът излиза извън рамките на областния град с участието на състезатели от Гоце Делчев. Схемата на турнира ще се обяви при откриването му в 16.00 часа, а наградите час и половина по-късно ще връчат Катерина Генова, ген. секретар на Българската федерация по тенис, кметът на Благоевград Атанас Камбитов и председателят на Общинския съвет Радослав Тасков.

Начало на турнира, създаден за популяризиране на тениса и превръщането му в семейно забавление, ще даде началната учителка-ентусиаст Виолета Стойчева, въвела преди 35 години тениса в учебната програма, а активни участници ще са учениците от началния курс на VІІ училище.

„Нуждата ме накара да го направя – откровено призна учителката. – Имахме часове за извънкласна работа, а нямахме условия за това. Най-лесно е да хвърлиш топката на децата да играят, но това не ми стигаше, не ми доставяше удоволствие и реших, че ще потърся нещо по-добро“, спомня си Вили Стойчева. Съмишленик й станал преподавателят в ЮЗУ Евгени Кавдански и двамата повели децата на тенис на кортовете в двора на Строителния техникум. Родителите били във възторг, а таксата била символична – по 1,50 лв. на час, далеч от пазарните над 10 лева за урок, и всички гласували „за“. Стартирала с учениците си от ІV училище в кв. „Грамада“, където работела, но се преместила в VІІ СОУ и пренесла и там опита си.

„Никога не съм имала родители, които да кажат: „Аз моето дете няма да го пусна заради таксата“, откровена е Вили Стойчева. Още помни обаче размахан пръст от началника на инспектората срещу нестандартните й методи на обучение, в това число тенисът и ски през зимата, и забраната, мотивирана с програмите и нормативните документи, които трябва да спазва.

„Всичко съм правила без 1 лев допълнително заплащане, само заради децата и ентусиазма им. Печалбата ми е, че учениците ми се обаждат години след като са завършили, искат да ме запознаят с половинките си, пращат ми снимки на бебетата си… Парите ли са по-важни, или това?!“, искрена е В. Стойчева.

За радост директорката не само я подкрепила, но и останалите начални учители се възползвали от опита й. Така скоро VІІ училище се оказало пионер с въвеждането на тениса в програмата на началния курс, при това със спечелен проект и финансиране от федерацията и министерството. Родителите пък всяка година започнали да излизат на кортовете с децата си в спортен празник, който се превърнал в годините в традиция в VІІ училище.

Потвърждение на интереса и нуждата на децата да спортуват с майките и бащите си е и турнирът „Струма къп“, който трета година превръща спорта в емоционален празник на цялото семейство, а наградите за победителите мотивират участниците за повече хъс и упоритост до следващото издание.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *