Един от всеки десети българин работи тежък физически труд

Навръх Деня на труда Евростат показа резултатите от анализ за спецификата на трудовите условия в страните на Европейския съюз през 2017 г.

От тях става ясно, че около 10 процента от българите работят тежък физически труд. Около 28 на сто от българите работят изправени, също толкова (28%) упражняват труд в условия на умерени физически усилия. 34% работят в седнало положение.

По данни на Националния статистически институт у нас в края на 2017 г. са били наети около 3,2 млн. лица по трудово или служебно положение. От тях най-голям дял, близо 24 процента, са били заети в преработващата промишленост – около 700 хиляди души. Втора по численост е групата на хората, занимаващи се с търговия – около 390 хиляди души. В сферата на образованието са работили около 167 хиляди души, в здравеопазването – 142 хиляди, в строителството – 122 хиляди в администрацията – 117 хиляди, в държавното управление – около 111 хиляди.

Най-малобройни са били работещите в добивната промишленост – 21 700 и в сферата на сделките с недвижими имоти – 21 550.

Относно работната средат 20% от българите я оценяват като отрицателна и също толкова като отлична. Най-голям процент – 60%, я оценяват като задоволителна.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *