Един от най-високо оценяваните акварелисти в света, банскалията Ат. Мацурев: В дните на социален и духовен локдаун ми се иска да накарам хората да се замислят колко красиви всъщност са простите неща, които сякаш не забелязваме, защото толкова сме свикнали с тях

Атанас Мацурев е съвременен акварелист-реалист, но работи и в стилистиката на магическия реализъм. Роден е през 1975 г. в гр. Банско, като завършва техникум с профил дърворезба. Макар /или може би заради това/, че няма академично образование, днес той един от най-големите таланти в акварела в световен мащаб. Негови работи присъстват във всички съвременни каталози за акварел. Носител е на престижни отличия в България и чужбина, а творческата му биография е богата и разнообразна. Илюстратор е на 2 книги, издадени в Канада, а негови картини са притежание на частни колекции и галерии в България, Испания, Tурция, Великобритания, Гърция, Холандия, Белгия, Канада, Норвегия, Франция, Унгария, Италия, Китай, Русия, Германия и САЩ. Към днешна дата Атанaс Мацурев живее и работи в София. Води майсторски класове в Европа, Китай и  Русия.

„Аз рисувам от натура и се прекланям пред красотата и силата на природата и простите, обикновени неща около нас. Опитвам се да уловя духа на всяка материя и да докосна нещото отвъд реалността. Иска ми се да накарам хората да се замислят колко красиви всъщност са простите неща, които са навсякъде около нас”, разкрива художникът.

С всеки пласт, който времето ни завещава, се пренася във вечното един малък фрагмент от нашата, обща и нечия лична история. С цялото преклонение към остарялото и мъдро минало Атанас Мацурев създава работите си за изложба – “Пластове на времето”, която представи от 26 януари до 14 февруари галерия “Нюанс”.

Един от най-високо оценяваните в света акварелисти Атанас Мацурев рисува бавно, прецизно и обмислено. Характерът на неговите произведения някак надхвърля даденостите на акварела. Линиите са фини, няма случайни разливания, творческият му процес е контролиран и предварително премислен. Той рисува само от натура и дори в смразяващи студове можете да се натъкнете на рисуващия хрисимо сред природата Атанас Мацурев.

Произведенията му не изобразяват това, от което лесно окото може да се очарова. Те са възхита към тихото и позабравено минало, напластило историята си върху старите ожулени врати и обрасли, избелели фасади. Това е една приказка, в която знаем само малки парченца истина и останалото е оставено на въображението ни.

Преобразяването на трудно забележимото във възхитително е творческият и житейски смисъл на Атанас Мацурев. Работите му са призив към по-спокойно и смирено възприятие и съществуване, в което най-важните неща в живота да не бъдат засенчени от преходните и повърхностни такива.

В дните на социален и духовен локдаун произведенията на художника са истинска наслада, възторг и спасение за човешката душа. Той създава работите в изложбата си с преклонение към остарялото и мъдро минало.

„Зад това стои моят интерес да запечатвам хода на самото време през годините. Всеки пласт означава нещо, някакъв период, който е покрит от друг пласт, и това ми е страшно интересно. Сякаш тук запечатвам хода не само на десетилетия, а на векове. Такова чувство имам. И тъй като съм много развълнуван от него, ми се иска да го покажа и на хората и да разкрия, че всъщност е страшно красиво, въпреки разрухата и даже носталгията, която има в тези фасади. То се отразява после и в картините. Не се отнася само за сградите. Тези пластове на времето ги виждаме в един морски пейзаж, да кажем, където стотици години морето, пясъкът и вятърът са формирали разни пластове по скалите, видоизменяли са ги. Те личат и в зимните пейзажи, както и в старите рибарски лодки, които също носят следите на употреба на времето и са на изчезване. Това е важно да се запечата за мен, защото ние го губим. То си отива и никога няма да се върне в същия му вид, форма и качество. По този начин сякаш чувствам, че рисувам нещо много по-голямо от нас“, разкрива Атанас Мацурев.

Преобразяването на трудно забележимото във възхитително е творческият и житейски смисъл на Атанас Мацурев. Гледайки творбите му, осъзнаваме, че не трябва да допускаме най-важните неща в живота ни да бъдат засенчени от преходните и повърхностни такива.

„Иска ми се да накарам хората да се замислят колко красиви всъщност са простите неща, обикновените, които са навсякъде около нас и ние сякаш ги пропускаме, или толкова сме свикнали с тях, че не ги забелязваме. Особено в стремежа си да живеем бързо, динамично, с изместени ценности. На мен ми е интересно да изучавам всички тези съвсем обичайни пейзажи, сцени и обекти. И когато видя нещо толкова красиво, което да ме развълнува, ми се иска да развълнувам поне още един човек. Тогава листът хартия вече не е просто лист хартия, а става нещо повече“, споделя художникът.

Атанас Мацурев е сред най-високо оценяваните акварелисти в света. Определят стила му като магически реализъм, изпълнен с носталгия и покой. Още по-впечатляващо е, че той е самоук художник. Роден е в Банско, но от 1996 година живее и работи в София. Завършва Техникум по дърворезба и вътрешна архитектура в родния си град. През 1998 година открива акварела като изразно средство.

„Стана случайно. По това време исках да уча графика, рисувах и с други материали, но видях репродукции на акварели в едно списание и не можах да повярвам, че това е рисувано с акварел, толкова детайлно беше пипнато. Общо взето, беше с много ниско качество, но въпреки всичко си личеше, че това е невероятно нарисуван акварел. Реших, че трябва да опитам, и още първият ми допир с акварела страшно ми допадна. Някак си се намерих там – цялата свобода и безкрайни възможности, които позволява тази техника. Оттогава не съм спрял“, разказва още талантливият художник.

Той е член на IMWA (International Masters of Watercolor Alliance) и представител на България в организацията. Има 16 самостоятелни изложби и много общи изложби по целия свят, носител е на престижни награди в България и чужбина, а творческата му биография е богата и разнообразна. Негови произведения са собственост на частни колекции и музеи в България, Испания, Турция, Англия, Гърция, Канада, Холандия, Белгия, Норвегия, Франция, Унгария, Италия, Китай, Тайланд, Русия, Германия и САЩ.

Въпреки безспорния си успех в световен мащаб обаче, като всеки истински творец, Атанас Мацурев стои далеч от суетата на славата и отдава цялата си енергия на своето призвание.

„Тези неща стават неусетно, но постепенно и сякаш не зависят от художника чак толкова, а от среда, ситуация, шанс, определени хора на определени места. Аз обаче се стремя да не мисля за това, честно казано. Интересува ме само това, което правя, и там искам да съм себе си съвсем отдадено и пълнокръвно. Там наистина ми е важно да работя така, както аз си го представям и както го чувствам, без компромис и без влияния, без странична намеса. Мисля, че само така се получават важните, истински неща“, категоричен е творецът.  

За какво обаче мечтае сега и какъв е следващият му творчески порив?

„Имах огромното желание да поживея в някое малко градче на брега на морето в Италия или Испания. Да рисувам там и да направя един цикъл от историята на тези места. За съжаление това в момента е невъзможно. Затова мисля, че този проект ще се пренесе някъде в България. Нямам някакви огромни планове. Иска ми се просто да съм здрав и да имам възможността и свободата да рисувам, настоящата ситуация някак си да не се отразява и върху мен, и върху картините ми“, казва още Атанас Мацурев.

По материали от интернет

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *