HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Един чиновник на 14 баби и дядовци и кмет с месечна заплата от 2000 лв.! Вижте къде го има това

Един общински чиновник на 14.5 баби и дядовци и кмет с месечна заплата от 2000 лв., това показват данните на Министерството на финансите за най-малката община в Кюстендилска област – Трекляно.

Най-малката община в Кюстендилска област – приграничната Трекляно, в която почти 90% от жителите са на възраст над 70 години, се прочу с това, че има изумителна гъстота на чиновници. За 450 баби и дядовци в общината се „грижат” 31 общински чиновници на трудов договор и четирима на граждански, или общо 35 чиновници на заплата, показва сайтът на кметството. Това прави средно един общински служител на 14.5 души население, пресмятат от Института за пазарна икономика /ИПИ/.

Според официалната статистика общината, която е на дъното на таблицата със статут Б-4, без реална икономика и едва 30 млади хора на възраст под 35 години, има 450 жители по постоянен адрес. През есента, зимата и пролетта обаче в общината остават около 300 души, а служителите, назначени на заплати в кметството, пътуват от Кюстендил, разказват треклянчани и допълват, че от години нямат аптека, а допреди няколко месеца джипи им била 75-г. д-р Анета Ливадинска.

„Така е, но данните не са съвсем точни, защото не са 31 служителите в кметството, 12 са селски кметове. Знаете, че общината има 19 села”, обясни на въпрос на „Струма” кметът на община Трекляно Радко Петрунов. Той обаче категорично отказва да каже каква е средната работна заплата в община Трекляно и набързо приключва разговора с оправданието, че пътува за важна среща в Кюстендил.

В община Трекляно Общинската администрация се явява един от най-големите работодатели. Другото място, където може да се работи в общината, е училището, което е със статут на „защитено”, а учителите там пътуват от Кюстендил и Перник и преподават в „слети класове”, разказват още местните хора. През 2016 година в бюджета на кметството е записано и увеличение на парите за здраве – от 700 лв. на 900 лв. Средствата са за хонорар на медицинската сестра, която при необходимост дава и лекарства на учениците от местното училище. В него учат 40 момчета и момичета от първи до осми клас в смесени паралелки. Медсестрата пък е на щат към социалната служба.

Документите на общината обаче показват, че подкаралият втори управленски мандат кмет Радко Петрунов, въпреки че управлява 450 човека, се подписва срещу сумата от 2000 лв. месечно. Решението за кметските пари е на общинските съветници в местния парламент там, които прибират по 70% от средната работна заплата в общината, която неофициално е около 550-600 лв., а председателят на Общинския съвет Стефан Боянов се разписва срещу сумата от 80% от кметските 2000 лв., показват още решенията на ОбС.

Защо на такава малка община и 11-членния местен съвет му трябва и заместник, така и не става ясно, но такъв има – Митко Райчов Димов, със заплата 70% от кметската, т.е. 1400 лв. Даже секретарката на местния парламент получава 250 лева към заплатата си на общински чиновник, показват решенията на ОбС.

От години в Кюстендилско се говори, че община Трекляно трябва да премине към община Кюстендил, защото на практика цялата община има жители колкото малко село, но за това трябва да има политическа воля, а с избори всяка година едва ли някоя партия ще посегне на сегашното разпределение.

Така неоправданото харчене на парите на данъкоплатците за заплати „на калпак“ на чиновници продължава.

ЖАНА ХРИСТОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *