HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Едноока коза съсипа градините на десетки жители на благоевградското село Делвино

Едноока коза съсипа градините на десетки жители на благоевградското село Делвино. Безстопанственото животно обикаля от 3-4 седмици из селото и делвинци са пропищели. Вчера при пореден набег в градината на Зоя Асенова в първата къща при чешмата на Делвино животното било хванато и вързано.

„Извикаха ме да я прибера, съсипала е градината на хората и целият им труд е отишъл на вятъра – разказа кметът Валери Тодоров. – Доста хора ми се жалваха напоследък, но никой не беше успял да я хване. Козата има ушна марка, с едно око е, вижда се, че е стара и е доста омършавяла, на цвят е черно-сива“, описа я той.

Наместникът се видял в чудо снощи какво да прави с козата, тъй като никой в селото не искал да я вземе временно в стадото си от страх да не е болна. Накрая животновъд в ромската махала склонил да я приюти, но преди това я повел при ветеринар. „Не знам на кого е, може да е била подгонена от кучета, да се е отделила от стадото и да се е изгубила, коментира Валери Тодоров.

Набезите на животни и хора в зеленчукови и овощни градини и пожарите са двете най-болни теми за хората по селата на община Благоевград. Това се разбрало на среща за обсъждане на проблемите и начертаване на план за обща работа между представители на ОД на МВР и селските управници, които се обединиха в Асоциация за европейско развитие на българското село. Кметовете настояват да се обучат местни хора за пъдари, по 5-6 души пък да има в „групи за бързо реагиране“ по селата, които да действат при пожари и спешни случаи.

Кметът на Зелен дол Ангел Младенов обобщи болните въпроси, коментирани на срещата: „Оплакванията на хората по селата основно са свързани с опазване на селскостопанската им продукция, колкото и това да изглежда маловажно за хората, които живеят в града. За да предотвратим набези, искаме по временната заетост, а защо не и от общината да бъдат назначени за три месеца, от август до октомври, местни хора, които познават имотите и които да сигнализират, ако забележат съмнителни лица“, обясни кметът.

Управникът на селата Дебочица и Габрово Добри Хамбарджийски поставил проблема с циганските набези и самонастаняването на цели фамилии в необитаеми къщи. Там е горски район и дърводобивните фирми наемат роми. Неглижирането на проблема сега може да го задълбочи в бъдеще.

Дискусията довела до изготвяне на план за действие, според който кметовете са задължени при такъв случай веднага да уведомят органите на МВР, без значение дали новопоявилите се в населеното място хора работят към фирма, или не. От своя страна, полицаите веднага ще проверяват фирмата работодател и личните карти на работниците, за да се знае кои са хората. При настаняване в къща пък ще се търси собственикът, за да се изясни дали е дал разрешение за това.

Като цяло престъпността в благоевградските села е намаляла, сътрудничеството с кметовете е довело до спад на жалбите и сигналите, които не са за МВР. „Преди време хората за всяка жалба тичаха в полицията. Районните инспектори бяха зарити буквално с глупости, които им отнемаха страшно много от времето и ги превърнаха в писарушки“, обясни Ангел Младенов. Той изчислил, че само 30 % от жалбите са за МВР, останалите не изискват полицейска намеса. „Затова е важно кметът в малките населени места да насочва хората към точната институция, от която зависи проблемът им, и местното население да му има доверие“, убеден е управникът.

Група за бързо реагиране от 5-6 души също би спестила време и лутане при извънредни ситуации, категорични са селските кметове. Те предложили от полицията да обучат избрани от тях доброволци, които да знаят как да реагират при пожар и при други екстремни случаи. Не става въпрос да гасят пожарите, а да насочат например пожарните коли или линейката към точното място, за да не се лутат и да се спести време.

По настояване на селските кметове вече са стартирали срещи с близките на по-буйни тийнейджъри, които пристигат за лятната ваканция на село. Оказва се, че баби и дядовци дори не знаят, че внуците им карат мотори и мотоциклети, като застрашават своя и на околните живот.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *