Благоевградският съдия Екатерина Николова с любими рецепти за Коледа, ето нейното празнично меню

Коледа е един от любимите ми празници, защото ни събира с близките и семейството, и има своята неповторима празнична атмосфера, зареждаща с много позитивни емоции, топлина, обич и уют. Коледната трапеза също е важен елемент и допринася за тази прекрасна атмосфера, а аз обичам да е красива, цветна, вкусна, но и здравословна. Обичам да готвя

Пуйка с портокали и кестени,
която се приготвя лесно и става много вкусна.
Рецептата е следната: 1 пуйка по избор се намазва и шпикова с масло, пушен червен пипер и любими подправки – сол, черен пипер, кардамон, къри, розмарин. Прави се плънка от намачкани сварени кестени, които се задушават в масло с нарязани на ситно гъбки и кисели краставички, овкусени със сол и подправки по избор. С тази плънка се пълни пуйката, след което се зашива и поставя за печене върху канапе от нарязани на шайби портокали, ябълки и стръкчета розмарин. Върху тях се доливат смесени в отделен съд 1 чаша със сока от портокали, 1 чаена чаша бульон на вкус, 1-2 лъжици мед, сол на вкус, по желание още черен пипер, къри, кориандър и кардамон. С този бульон също се облива и пуйката, след което се поставят парченца масло в соса и пуйката се завива с фолио. Тавата се слага в умерена до слаба фурна за около 2 часа и половина и готовност на месото. Хубаво е след час и половина печене да се облее няколко пъти с този сос, но птицата трябва да остане под фолио, за да стане по-сочна и крехка. 20-30 минути преди изпичането се маха фолиото, пуйката отново се облива със соса и при нужда се поръсва допълнително с още пушен червен пипер, като се оставя да придобие нежен златист цвят и да се допече.
Към пуйката се приготвят различни гарнитури от задушени в масло и подправки по избор моркови, грах, карфиол, броколи.
Тази година мисля да приготвя и допълнителна гарнитура с ориз басмати, който е “кралят на оризите” заради уникалните съставки, минерали и витамини, които има, в това число и така нужните за имунитета и превенцията от коронавирус – едновременно селен, цинк, магнезий, желязо, йод, витамин В и Е. Приготвя се изключително лесно и е много вкусен с настъргани моркови и сушени домати. Рецептата за

Ориз басмати
Прготвяне: измива се добре 1 чаша басмати, след което се задушава в масло с малко кромид лук, после към него се добавят 2 чаши горещ бульон по избор или вода и настъргани 2 моркова с нарязани 3-4 резенчета сушен домат. Добавят се типичните подправки – черен пипер, сол, кардамон, няколко зрънца бахар, няколко цветчета карамфил, чаена лъжичка канела и няколко листа дафинов лист. След като заври, оризът се похлупва с капак 15 минути и е напълно готов, изключително ароматен, с вкус на пуканки и много полезен и здравословен .
За Коледа обичам да правя и

Мраморен коледен сладкиш с тиква и канела,
който също е много лесен, много вкусен и здравословен . Рецептата е следната: нужни са за кексовата част 120 г меко масло, 130 г захар, 3 яйца, 100 г брашно, 60 г натурално какао, 1 бакпулвер, щипка сол, 1 ванилия или ванилова захар и филиран бадем. За тиквената плънка: 400 г печена тиква, поръсена със захар на вкус, 100 г крема сирене, 1 лъжичка чаена с канела, 1 яйце и 60 г пудра захар.
Приготвя се по следния начин: разбиват се с миксер постепенно до еднородна смес първо маслото и захарта, след това се прибавят яйцата едно след друго. В отделна купа се пресява брашното, към него се прибавя бакпулверът, солта, какаото и ванилията, разбъркват се и тази суха смес се прибавя към миксираната яйчена такава, след което се разбърква до еднородна смес. В друг отделен съд се пасира тиквата, яйцето, крема сиренето, канелата и пудрата захар. Във форма за печене се поставя хартия за печене и първо са разстила какаовата част, която се разпределя добре и равномерно, от нея се оставят 4 лъжици тесто за украсата. След това върху тази част се излива тиквената плънка и тя също са разстила равномерно. Отгоре на 4 места симетрично се поставя сместа от какао с лъжица и с помощта на тънка пръчица с тази какаова част се оформят мраморните шарки на сладкиша. Аз обичам за разкош отгоре да слагам и малко филиран бадем, който също придава много приятен вкус на кекса. Пече се в загрята на 170 градуса фурна 45 минути, до готовност. След това се оставя да изстине около 5 минути и имате уникален коледен сладкиш, който е чудесно, цветно, красиво и здравословно допълнение за коледната трапеза.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *