Екзотичната Шри Ланка 3 дни преди взривовете през погледа на благоевградското сем. Захариеви: Една авантюра, която още не можем да осмислим

Островът е дом на много култури, езици и етноси. По-голямата част от населението е представена от синхали, но голямото тамилско малцинство също играе влиятелна роля в историята на острова. Двете основни етнически групи и техните религии – съответно будизъм и индуизъм, пристигат на острова от Индия преди повече от 2000 г. Според нашия гид населението на Шри Ланка е съставено от 70% синхили, главно будисти, и 13% тамили, предимно индуисти. Има обаче и хора, изповядващи исляма и християнството. Цялата страна е пълна с будистки, християнски и мюсюлмански храмове, и цари невероятна религиозна толерантност.Останах обаче с впечатлението, че там не обичат много мюсюлманите, които са предимно търговци. В един от хотелите ги видяхме да вечерят – седяха на отделни маси, заболи очи в масите, много тягостно ни подействаха… В своята история Шри Ланка страда много от периодично избухващите граждански войни между синхали и тамили, но когато няма размирици, местното население е невероятно усмихнато, добронамерено, лъчезарно и много гостоприемно.

СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ТЪРГОВИЯ

Най-важното природно богатство на Шри Ланка са скъпоценните и полускъпоценните камъни. От познатите у нас са гранат, рубин, турмалин и цейлонският син сапфир. Видяхме такива камъни в Канди – една от древните столици на острова. Заради богатото си културно и историческо наследство през 1988 г. градът е включен в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. А разходката по малките улици е забавно преживяване – повечето тротоари и площади са заети от продавачи на дрехи, лотарийни билети, играчки и различни модни предмети. Има на много места и скъпоценни камъни. Тук могат да се намерят всички видове цветове на сапфира, рубини, турмалини, неслучайно тук се намира и Музеят на скъпоценните камъни.

СЛОНОВЕ

При отпътуването ни за Пинавела посетихме едноименния приют за слонове. Тук видяхме слоновете в естествената им среда. Приютът е създаден през 1975 г. и е една от най-атрактивните туристически спирки. Основното развлечение е къпането на слоновете – видяхме ги как засмукват вода с хоботите и се поливат, много забавно беше.

НОВА ГОДИНА

Културата на Шри Ланка е силно повлияна от миналото на страната, главно от религията и колонизацията на холандците, португалците и британците. За разлика от обичайната практика, тук националната Нова година не настъпва в полунощ, а в определено от астролозите време. Не само нейното започване, но и краят на старата година се уточняват от тях. Така между края на старата и започването на новата година има период от няколко часа, който се нарича „нона гате“ (неутрален период). През това време всеки трябва да си почива и да стои настрана от всякакъв тип работа, да се занимава единствено с релаксиращи религиозни дейности и традиционни игри. Тази година астролозите им бяха изчислили, че новата година е на 13 април, и ние попаднахме в центъра на новогодишните чествания. Пред хотелите и вътре в тях танцуваха момичета, имаше музика, богата програма. Екскурзоводът ни покани у тях цялата група, която бяхме 17 души, и ни запозна със семейството си. Той има 4 момчета, при това всичките много музикални. Свиреха на пиано, барабани и китара и ни изнесоха цял концерт. Нямаше алкохол – всъщност алкохол няма нито по магазините, нито в ресторантите – пихме ароматен чай, но пак беше много весело.

ХРАНА

Кухнята на Шри Ланка се състои основно от варен или бланширан ориз, поднесен с къри. Друго добре познато ястие с ориз е карибат, което означава „млечен ориз“. Къри се слага не само в ястията от месо и риба, а също и в зеленчуците и дори плодовете. Едно типично за Шри Ланка меню се състои от основно ястие с къри (риба, пиле или овнешко), както и от зеленчуци и леща, отново подправени с лютивия сос. Ядат още сушена малдивска риба, обилно полята с лимонов сок. В повечето ястия има и кокосово мляко, което им придава уникален вкус.

Като цяло манджите им винаги са обилно подправени, като обикновено не се следва точна рецепта и така всяко едно от тях има различен вкус в зависимост от готвача. Ястията на Шри Ланка са известни като едни от най-лютивите в света. Основното меню обаче задължително включва ориз – произвеждат го и в страната, и внасят отвън. И ползват ужасно много подправки – черен пипер, канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия, шафран и др.

ПЕЩЕРИТЕ НА ДАМБУЛА

Посетихме и пещерните храмове в Дамбула, датиращи от 1-и век пр.Хр. Във всяка от петте пещери стените и таваните са покрити с будистки стенописи, а намерените статуи на богове, крале и на Буда са около 130. Много впечатляваща гледка.

СКАЛНАТА КРЕПОСТ В СИГИРИЯ

В Сигирия една от задължителните спирки е скалната крепост, чието име в превод означава „Лъвската скала”. Това е една от най-впечатляващите забележителности на Шри Ланка, включена в ЮНЕСКО. Издига се на скална тераса на 200 метра над джунглата и е построена през 5-и в., по времето на крал Кашаяпа. Много по-късно немска компания е направила чешми в подножието на скалата. От върха й се открива цялата страна Шри Ланка. Не съм попадала на по-величествена гледка. Само дето догоре водят 1268 стъпала. Двама от по-възрастните членове на екскурзиантската ни група не успяха да се качат и на своя глава взеха такси догоре. Когато после разбра как са стигнали до върха, гидът ни изпадна в паника. Не можеше да повярва, че те са показали на шофьора парите си и са стигнали живи и здрави догоре. Изкара си акъла човекът. Няколко пъти им каза: „Ако нещо ви се беше случило, правителството щеше да ми търси сметка за вас”. Там туризмът е издигнат в култ и се отнасят много отговорно към туристите. По реакцията на гида всъщност разбрах индиректно, че престъпността не е непознато явление в Шри Ланка. Иначе самите таксита се казват „тук-тук” и са евтини, особено след като се пазариш. Внасят колите от Индия и струват около 2800 долара.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАРК В ПОЛОНАРУВА

Полонарува е била столица на Шри Ланка от 11-и до 13-и век. Руините в археологическия парк на Полонарува са една от най-известните забележителности на Шри Ланка, които от 1982 г. са под закрилата на ЮНЕСКО. Някои от паметниците, съхранени в парка, са статуята на Паракрама, Кралският дворец, храмовете „Вата-да-ге“, „Тупарама“, „Ланкатилака“, ступите „Ранкот Вехера“ и „Кири Вехера“. Тук е и каменният храм „Гал Вихара” с четирите монолитни статуи на Буда, изсечени в скалата.

ГРАДИНИТЕ В МАТАЛЕ

По пътя за Канди се потопихме в очарованието на градините в Матале. Те са очарователно място за разходка сред благоуханна зеленина и в тях можете да научите повече за типичните местни подправки, като индийско орехче, карамфил, къри и кимион. Такъв аромат излъчват тези билки, че не ти се тръгва оттам.  

КРАЛСКАТА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА В ПЕРАДЕНИЯ

Кралската ботаническа градина в Перадения е известна с колекцията си от орхидеи. Тези градини са един истински оазис на спокойствие в близост до оживения град Канди, където растат 4000 различни растителни видове – палми, орхидеи и други екзотични растения. Градината е разделена на секции от стройни колони палмови дървета. Орхидеите обаче са сърцето на този рай. Те са над 3000 вида, с най-различна окраска и багри и са нещо наистина вълшебно.

ЧАЕНИТЕ ПЛАНТАЦИИ НА НУВАРА ЕЛИЯ

Град Нувара Елия, наричан „Малката Англия” заради зеленината и по-хладния климат, е заобиколен от множество чаени плантации. Надморската височина тук е 1600 метра и неслучайно много жители на страната посещават града, за да избягат за кратко от жегите и влагата на крайбрежието. Това е най-големият район на Шри Ланка за отглеждане на прочутия цейлонски чай. Хиляди декари с яркозелен цвят и тук-таме берачки на чаените листенца – тази гледка е незабравима.

СТАНДАРТ

Местните са бедни и това личи от вида им и от подредбата на домовете. Заплатата на лекарите и полицаите е около 3000 долара, което ги прави най-богатата прослойка, защото най-ниската заплата в страната е 15 долара. Ходихме в едно университетско градче, съставено от 20 университета с различни специалности – всички събрани на едно красиво, озеленено място с палми, сгради в добро състояние – само да ти се учи. Гидът не пожела да ни каже какъв процент висшисти има в страната, но пък много охотно ни разказа за напълно безплатното образование в Шри Ланка, благодарение на което всяка година се изучават по 15 000 студенти, за които храна, облекло, жилище, книги и учебници – всичко е безплатно. Безплатна им е и медицината. Въобще силно социална страна. Любопитното е, че няма разводи, защото един развод струва 50 000 долара и хората просто не могат да си го позволят. Тук освен това жената на почит е майката.

РЕЗЕРВАТ ЗА КОСТЕНУРКИ

Имахме бонус от фирмата в Шри Ланка – посещение на резерват за костенурки. За пръв път видях костенурка албинос – бяла, с приличаща на ананас черупка.

В ХОТЕЛА, ПРЕДИ ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН

В хотела, който терористите разрушиха, вечерята ни включваше около 30 основни блюда. Хотел с много блясък, 5-звезден, функционален, със страхотно обслужване. Посрещнаха ни с гердани от цветя. Залата беше огромна, пълна със сладкиши и плодове, всичко сготвено с много вкус в гърнета и иноксови съдове. Горките домакини, бяха толкова любезни с нас, дано никой не е пострадал.

ЛОДКА В РЕКАТА

По една от 4-те им реки се пуснахме с лодки. И тук лодкарите ни посрещнаха с шапки от лотосови цветя. Много усмихнати хора, личеше им, че им е отвътре, защото будизмът не е религия, а философия, начин на живот и състояние на духа, в което не мислиш да правиш зло, а само добро.

ФЕРМА В ДЖУНГЛАТА

Гидът ни заведе в джунглата в една ферма. Стигнахме с уникално превозно средство – покрита каруца, теглена от 2 вола. Във фермата видяхме бедни и отрудени хорица с напукани пети. Нагостиха ни с кокосови питки. Едната от жените разряза един кокос върху дъска с крив нож, даде ни да изпием млякото и настърга пред нас вътрешността. Оттам изнесе стърготините навън и с бамбукова пръчка ги разточи върху камък. Направи тънки кокосови питки и ги изпържи в силно сгорещено кокосово масло. После гидът ни каза, че в неговата страна няма диабет и холестерол, и явно всичко се дължи на храната.

КРАЛСКИТЕ ПАЛМИ

Опитахме кокосово мляко от жълти кралски палми – със сламка, на малки глътки. Палмата е донесена от Индия и расте навсякъде. Невероятно вкусно.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *