Екипът Томов: Фонд „Култура“ в бюджет 2021 е заложен, общината е платила за всички участия в събития на децата от частните школи

Във връзка с проведената пресконференция на 08.02.21 г., организирана от частните и независими школи и творци в сферата на културата и изкуствата на територията на община Благоевград, община Благоевград заявява следната позиция:          

Фонд ,,Култура“ в община Благоевград  ще има, за което в бюджета за 2021 г. са определени средства. Ще бъде създадена комисия, в която членовете ще бъдат от различни направления на културния сектор. Ще има ясни и конкретни правила за проектните предложения. Подготвен е и проект за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград и на тарифата към нея. Същият е внесен за разглеждане от Общински съвет – Благоевград и очакваме решение.  Водени от добри намерения, проектът за изменение на наредбата включва облекчен режим на ползване на откритите площи, подходящи за реализиране на културно събитие, и зали /всички/ на територията на общината, заплащане на 50% от определения наем, в случай че се извършва търговска дейност /продажба на билети или преместваем търговски обект/, делегиране на права на хората, ангажирани и работещи в сферата на културата, до 3 пъти безплатно ползване на открити терени и зали в годината с оглед многобройните школи, организации, институции на територията на община Благоевград. Регистрираните школи на територията на общината са около 40 броя.

Емблематичната зала ,,Яворов“ в момента се включва в тази наредба, поради факта, че досега същата е определяна само и единствено със заповед на кмета на общината и не фигурира в общия регистър за общински помещения. Залата е с фиксиран наем на ползване, в случая сегашното ръководство намалява драстично този наем, като времето за подготовка, репетиция и разваляне на сцената няма да бъде таксуван, също така наемът ще бъде коригиран в зависимост от наемателя. Това действие е продиктувано от намерението да подкрепим и създадем облекчени условия за ползване само и единствено на организации, институции, школи, сдружения, студия, формации, състави, клубове, театри и други, независимо от статута им /общински, държавни, частни, НПО/, работещи в сферата на културата и с адресна регистрация на територията на община Благоевград.

Община Благоевград няма намерение да закрива дейности, свързани с развитието на културата и изкуствата на своята територия.

Намерението на община Благоевград е да разработи квартал ,,Вароша“ като културно-туристически обект. Посоката, в която вървим, е да направим добри условия за репетиционен процес за децата, занимаващи се с изкуство. В стратегията на общината не влиза намерението къщите във ,,Вароша“ да бъдат ползвани за жилищни нужди. Наемът, който се заплаща от г-жа Червенкова за ползването на Мощанската къща, е в размер на 250 лв. на месец. Къща, която е паметник на културата, в топцентъра на града, двуетажна, с голямо дворно пространство, ремонтирана и отоплена.  Kъщите в квартал ,,Вароша“ не отговарят на изискванията за една добра и функционална зала за репетиции. Повечето къщи нямат отопление и санитарен възел, покривите имат течове и редица други проблеми. За всички е ясно, че Благоевград НЕ разполага със зали за репетиции. Това е проблем от доста години насам. На нито един от присъстващите вчера на пресконференцията не е отказана зала или пространство за реализиране на културен продукт/събитие. Напротив! Всички зали са с равен достъп на ползване от всички, независимо от статута и регистрацията си.

Пред обществеността се лансира  версията за непосилни наеми, наложени на творците в Благоевград.  Залите за репетиции в ЦЛТРДБ са, както следва:

–           Зала №4 – 24 лв. за 1час, 36 лв. за  2часа, за 3 часа – 48лв., над 3 часа – 72лв.

–           Зала №6 – 24 лв. за 1 час, 36 лв. за 2 часа, за 3 часа – 48 лв., над 3 часа – 72 лв.

–           Зала №8 – 2 лв. за 1 час,  3 лв. за 2 часа, 3 часа – 5 лв., над 3 часа – 16 лв.

Школите, които репетират в ЦЛТРДБ и участват в дейността на центъра, заплащат наем с 10% отстъпка от общата сума.

Г-н Иван Тодоров от НПО ,,Гестус“ никога не е правил опит или запитване за зала, в която да представи своя творчески продукт, реализиран с подкрепата на Министерство на културата. Няма как общината да прогнозира бъдещите намерения на г-н Тодоров, ако той самият не сподели! Премиерата на спектакъла му трябва да бъде в Благоевград, не в София. Трябва даГ-н Иван Тодоров от НПО ,,Гестус“ никога не е правил опит или запитване за зала, в която да представи своя творчески продукт, реализиран с подкрепата на Министерство на културата. Няма как общината да прогнозира бъдещите намерения на г-н Тодоров, ако той самият не сподели! Премиерата на спектакъла му трябва да бъде в Благоевград,не в София. Трябва да отбележим, че на пресконференцията не присъстваха всички частни и независими школи на територията на общината. Всички творци и школи от този сектор се издържат от такси за обучението, което предлагат, заплащат наем за помещенията или залите, в които репетират, събират такси за пътуването по фестивали и пр. Видяхме лица, които доскоро ползваха Мощанската къща във ,,Вароша“, с направен ремонт от 32 000 лв. от бюджета на общината и без инвестиране на никаква лична сума в поддръжката на тази къща като Надежда Червенкова. Лица, които искат от общината 20 000 лв. за реализиране на музикален фестивал, химически тоалетни, безплатно ползване на открити терени и поставяне на търговски обекти, почистване и др. за сметка на общината – като г-н Иван Кацарски. Лица, които искат общински зали безвъзмездно, поради факта че работят с децата на Благоевград. Останалите школи, които не присъстваха на пресконференцията, също работят с децата на Благоевград.

Г-жа Саботинова и г-н Митов искат безплатна общинска зала, в която да развиват дейността си с децата на Благоевград. По тази логика  таксите, които взимат, би следвало да бъдат премахнати или намалени драстично за благото на същите тези деца. Това, разбира се, е вмешателство в управленската политика на дадена институция или школа, което община Благоевград не си е позволила. След като си избрал да обвържеш живота си с изкуството и желаеш да обучаваш и менажираш тези деца, след като си регистрирал фирма, която да генерира някакви финанси, съвсем нормално е да имаш и разходи. Никой не създава фирма/търговско дружество, независимо дали говорим за култура, или друго предприятие, за да работи на загуба.

Общините се издържат от такси, данъци и наеми. За творците, школите и културните институции в Благоевград има облекчения и преференциални наеми.  Един културен продукт, както и една зала, имат нужда от маркетингов подход и стратегия. Дамите и господата най-добре знаят, че продуктът, който предлагаш или по-точно продаваш на обществото, има цена, има вход. Той не е безплатен. Това е абсолютният пазарен принцип, независимо дали говорим за култура и изкуство, принципът е покупко-продажба, стратегически  маркетингов метод, продуктова/творческа стратегия, програмиране с цел увеличаване приходите на самата културна организация /школа/ институция.

Относно заканата, че свободните творци няма да участват в общински културни събития, докато не се реши проблемът със залите, заявяваме, че Музикално училище ,,Престо“ са ангажирани няколко пъти в общински събития, като за всяко участие им е превеждан хонорар, обща стойност  500 лв.  От страна на г-жа Саботинова имаше желание да ползва пространството на пл. ,,Македония“ за концерт с Биг Бенд Благоевград и флашмоб, съвместно с Денс студио ,,Дежа Вю“, като общината безвъзмездно им предостави площадното пространство за даденото събитие. На поставения от нейна страна въпрос: ,,Къде е културата в Благоевград?“, можем да кажем, че пандемията се опита да нанесе поражения върху този сектор, но въпреки това общината като добър стопанин, в най-тежките месеци, когато хората оставаха без работа, всички общински културни институти си получаваха месечните възнаграждения, въпреки че нямаха дейност. Нямаше събития, нямаше култура! А това беше основание да бъдат спрени заплатите на всички работещи в сферата на културата. Трябва да отбележим, че един от тези хора, които редовно получаваха заплатата си, без да има събития в града, беше съпругът на г-жа Саботинова, музикант в Биг Бенд Благоевград.

Ползването на общинските зали в Младежкия дом и зала ,,Яворов“ са с определен и утвърден работен график – Общински куклен театър и ансамбъл ,,Пирин“ се помещават в тях. Няма проблем да се ползват изброените зали, стига да не пречат на творческия и работен процес на дадената институция. Там има директори, които могат да предложат график на ползване. Споменавайки огромния ресурс от общински помещения за репетиции на деца, молим тези твърдения да бъдат доказани и аргументирани.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *