Екип на РИОСВ – Благоевград задължи община Гърмен да почисти нерегламентираното сметище

Екип на РИОСВ – Благоевград извърши проверка на нерегламентираното сметище, което се намира в землището на гърменското село Балдево и за което вестник „Струма“ писа.

В петък преди обед експертите направиха оглед на мястото, което се намира в защитена зона „Места“ на екологичната мрежа „Натура  2000“, а в близост до него има обработваеми ниви с тютюн през сезона.  На проверката присъстваха главният еколог на община Гърмен Йорданка Донкова и кметът на Балдево Илиана Гюрнева. Преди началото й селският управник потвърди, че проблемът е голям, но сметището не било използвано само от жители на общината, а и от хора от съседни села от друга община. В момента се издирва и собственикът на частния имот, в който се намира то. По думите й на няколко пъти са се организирали акции за почистването му.

Авторът на сигнала до медиите – природозащитникът Димитър Попов, също бе на мястото по покана на РИОСВ. „Настоявам мястото да се почисти до основи, а не да се зарие“, категоричен бе той.

Репортер на вестника посети обекта минути преди да пристигнат инспекторите. Оказа се, че община Гърмен вече е предприела мерки за ограничаване достъпа до него чрез изграждане на дървена ограда. Отпадъците са избутани в изкопана в имота, частна собственост, яма с дълбочина около 20 метра.

Усещаше се и миризма от дим вследствие на запалени отпадъци. А междувременно група от няколко мъже изграждаше ограда, която да ограничи достъпа до нерегламентираното сметище, което се намира на метри от река Места.

Екипът на проверяващия орган изчака представителите на медиите да напуснат мястото и тогава започна своята инспекция. На община Гърмен е направено предписание сметището да бъде почистено до 30 декември, а на кметицата на Балдево Илиана Гюрнева е съставен акт за нарушение и й бе връчен констативен протокол.

ВАСИЛ НИКОЛОВ

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *