Екокатастрофа! Бяла пяна покри р. Струма, социалните мрежи прегряха

Бяла пяна покри река Струма в района на квартал „Мошино“ до квартал „Тева“ на Перник  в късния следобед  вчера. Сигнал за замърсяването е изпратен до РИОСВ и полицията. Социалната мрежа бе взривена от коментари за замърсяването. Някои го определят като екокатастрофа, други се шегуваха, че за пореден път реката сменя цветовете си с цветовете на дъгата .

Регионалната инспекция по опазване на природата и водите в Перник реагира незабавно на сигналите и участъкът на замърсяването е обходен и проверен, пристигнали са и специалисти от ИАОС София, които са взели проби за лабораторен анализ.

Директорът на РИОСВ Перник Пламен Ангелов обяви резултата от първоначалната проверка на замърсения участък:

„РИОСВ – Перник проверява сигнал за замърсяване на река Струма. Сигналът е за пяна в коритото на река Струма в участъка от моста на кв. Мошино в Перник по течението на реката към центъра на града.

Извършена е незабавна проверка като е обходено коритото на реката в пет участъка – от центъра на града срещу течението на реката до кв. Мошино. Локализирано е мястото на заустване на замърсени води – бетонов колектор на левия бряг на реката, който е заустен след моста на кв. Мошино. При проверката е установено, че от колектора изтича вода с бяла пяна. Пяната е по повърхността на водите в определен участък – от моста на кв. Мошино до моста срещу бензиностанция „Шел“ в Перник.

Органолептично не е установена миризма на химикали или гнилостни процеси във всички проверени участъци, нито наличие на умряла риба. По искане на РИОСВ – Перник ИАОС – София е взела водни проби за  извършване на последващ лабораторен анализ. Резултатите ще бъдат обявени допълнително“, пише в официалното съобщение на РИОСВ.

Освен на зеления телефон на екоинспекцията, жителите на района са подали сигнала и на тел. 112, както и на дежурния телефон на общински съвет за сигурност на Община Перник. Очаква се и останалите компетентни органи да обявят резултата и проверката и открият източника на замърсяването.

Перничани настояват и общината да почисти коритото на реката от храсти, за да се предотврати евентуално наводнение при обилни валежи.


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *