Ексдепутатът от Благоевград инж. Емил Костадинов: С 3-то място в страната и 4-то в Благоевград БСП постигна историческо дъно. Единственият изход са незабавни оставки на национално и регионално ниво, спешен конгрес

Емил Костадинов е роден през 1956 г. в Благоевград. Бил е народен представител в 36-о и 37-о НС от БСП, през 1990-2001 г. е член на Висшия съвет на БСП, а през 2012 г. е избран за секретар на Националния съвет БСП.

Г-н Костадинов, в неделя БСП от втора стана трета политическа сила, а в Благоевград падна на четвърта позиция. Резултатът изненада ли Ви, или очаквахте нещо подобно?

БСП претърпя много тежка загуба на тези избори! И в национален план, и тук, в нашата област. Този резултат ме и изненада, и не ме изненадва. Очаквах дистанция в рамките на началото на двуцифрените числа с първия, но не очаквах такъв срив в абсолютните числа. Очаквах тежка борба за второто място, но не очаквах така убедително партията на г-н Трифонов да ни победи. Очаквах трето място в нашата област, но не очаквах, че този път ще сме четвърти. Забележете, че това се случва след близо година национални протести, които този път не бяха насочени срещу БСП, след естественото изконсумиране и ерозия в партията, която носи отговорност за управлението, след неспирните скандали с тази партия и нейния лидер – то не бяха „Барселони“, шкафчета, джипки, порочно проведени обществени поръчки и т.н. Така че никакви паралели с предишни периоди, в които БСП е носила отговорност за властта, а понякога и за свои партньорства, не са уместни. По-голямата драма от случилата се класация обаче е развалата, която доведе БСП до абсолютната загуба на 550 000 избиратели в сравнение с предишните избори. А в нашата област БСП загуби почти половината от избирателите си от последните парламентарни избори. Това е историческо дъно. Тук не може да са ни виновни Бойко, Мая, Слави, българите в чужбина и международното положение.

Корнелия Нинова ли е основният виновник за загубата на парламентарния вот, или тя е само част от проблема?

 Разбира се, би било несправедливо Нинова да бъде ситуирана като единствения отговорен за тази загуба! Но нейната отговорност е определяща и най-тежка. Не само поради това, че тя поиска и успя да подмени партията, превърна я в лидерска. В лидерските структури, разбира се, че отговорността е на лидерите! Но Нинова е чуждо тяло не само за БСП, но и за политиката. От нея не може да се очакват политически решения, свързани с персоналната отговорност, които да поставят на първо място обществения интерес и интереса на партията, която тя председателства. БСП бе поредният бизнес проект на Нинова и тя по съответния начин се отнася към него. Не желае да загуби бизнес позицията си.

Вижте, завчера на пресконференция на „Позитано“ 20, ваш колега й зададе много удобен въпрос, с невярно съдържание. Този въпрос беше: „Как ще коментирате тази безпрецедентна загуба на вашата партия, която й отреди третото място?“. Това бе много услужливо и удобно вдигане на топката в действително сложен момент. И ако Нинова бе човек на БСП, свързана с нейните ценности, идеали, каузи и идеология, какъвто тя безспорно не е, щеше просто да отговори, че напротив, подобна загуба, оставила ни на третото място, сме понесли и през 2001 г. (след НДСВ и след СДС с председател Георги Първанов), но броени месеци след това сме се съвзели и сме спечелили президентските избори! Но Нинова тогава със сигурност не е гласувала нито за БСП, нито за Първанов, и очевидно няма как да си спомня тези неща от един близък период! Така че главната отговорност е именно нейна!

Тежка отговорност носят и сивите кардинали около Нинова – Румен Овчаров и Росен Карадимов, открити, а други – удобно прикрити. Един от тях дори вчера ни информира по национална медия, че бил и досега решителна опозиция на Нинова.  Покойниците нека да спестим! Или истинските, но удобно скрити аниматори на „модела Нинова“, на болезнените разделения, на бруталните заклеймявания, на консервативните послания, на обезличаването и незачитането на легитимните органи на партията, въобще на радикалната подмяна, извършена в партията, и на демонтирането на един доказано демократичен организъм.

Как ще коментирате оставката на Изпълнителното бюро, но не и нейната? Успя ли Нинова да Ви убеди с довода си, че точно сега за БСП е много вредно да остане без председател?

 Проблемът не е, че не може да убеди мен! Проблемът е, че не може да убеди обществото, а и партията. Обществото не очакваше тази оставка (оставката на Изпълнителното бюро)! Обществото очакваше оставката на Нинова! Оставката на ИБ не дава нова енергия на нашата партия, не е ход към нейната консолидация. А и като резултат Нинова остана съвсем еднолично начело на БСП и си развърза ръцете за удобни решения. Видите ли, тя щяла да събере националния съвет в подходящ момент, някога, когато епидемиологичната обстановка би позволила това, за да си избере ново бюро.

Вчера 6 организации на БСП от Благоевградска област поискаха оставката на НС, на Корнелия Нинова и на областния лидер Валери Сарандев заради изборната загуба. Трябва ли след такъв резултат всички ръководства да бъдат сменявани поголовно и с какво ще помогне това на една партия?

 В конкретния момент считам, че въпросът за персоналната отговорност трябва да бъде фокусиран на национално и на регионално ниво! Поголовни смени не са приемливи в и без това достатъчно отслабената ни партия. Те ще я наранят още по-тежко! На местно ниво анализът следва да бъде проведен по-спокойно и планирано. Що се отнася до писмото на другарите от няколко общински организации в нашата област, то е закономерен отговор на пълното им игнориране в процеса на формиране на листите, на натиска и безсмислените проверки, с които ги санкционираха, на заобикалянето им включително и в процеса на предизборната кампания.

Подредбата на Благоевградската листа ли ви подля вода и защо напоследък водачите тук са задължително парашутисти – като софийски журналист през 2017г., софийски лекар сега. Толкова ли сред социалистите в Благоевградска област няма достоен водач?

 Не само водачите! При последното редене на листата грубо бяха елиминирани интересите на голяма част от общинските ни организации, с презумпцията, че там не преливат от любов към „лидерката“. Ще се отнася до водачите, разбира се, в Благоевградска област има достатъчно личности, притежаващи безспорен граждански и професионален авторитет, които биха могли да водят листата и да донесат добавена стойност към нея! По една или друга причина, преимуществената част от тях бяха целенасочено пренебрегвани, за да бъдат освободени актуалните местни кандидати от всякаква конкуренция. Та вижте Благоевград – бе взето удобно за местния председател Любен Милев  решение от формално и неприсъствено заседание той да бъде единственият кандидат на община Благоевград. Довеждането на външни лица за водачи в областта е и резултат от слабостта на местните организации, не пожелали да предявят лидерска претенция с надеждата да постигнат удобно подреждане в останалата част на листата.

Извън вътрешнопартийните проблеми в БСП, защо българският избирател не ви повярва, а се довери на Слави Трифонов?

Това е фундаментален въпрос! Както виждаме, българският избирател наказа в различна степен, разбира се, досегашните участници в парламента. Наказа и БСП, която беше в опозиция, но не успя за целия период на последния парламент да го убеди, че е валидната и приемлива алтернатива! БСП не убеди в този период, че е на страната на хората, че е автентичен и последователен противник на модела „Борисов“, че убедено ще защити „нерентабилната“ част от обществото, че е предвидима и достоверна! Аз не съм склонен да обвинявам избирателите за това, че са предпочели един или друг! Това е несериозно и несправедливо към нашите съграждани, които гласуваха. Гражданите със своя вот протестираха,  това следва да бъде уважено и оценено!

Не зная как ще прозвучи това, но едно от добрите неща, които произтичат от тази наша загуба, е, че Нинова няма да може да нанесе на държавата щетите, които нанесе на БСП!

Как бихте подредил до момента най-големите грешки, които направи лидерката ви?

Няма нужда да търсим множеството грешки! Ще спомена само фундаменталния проблем:

По-голям саботаж във вътрешното пространство на БСП не е имало през цялата й история! С безогледен цинизъм тя открадна партията и я подмени съдържателно и ценностно!

Не са за подценяване и наложените лично от нея продължителни и много удобни за Борисов отсъствия на парламентарната група на БСП в последното Народно събрание.

И в същото време оставането на тази група в събранието, когато площадите и обществото поискаха промяна! С което легитимира както дискредитирания парламент, така и властта на Борисов.

Играта на Нинова, с която отдалечаваше партията от „левия бряг“! То не бяха „консервативен социализъм“, „ляв консерватизъм“, „патриотичен социализъм“, „екологичен социализъм“ и т.н.

Както и неприкрито дивият й популизъм!

Казвам тези неща, въпреки че зная, че това ще предизвика сериозни негативни настроения, защото не желая обитателите на нашия общ дом – БСП, да изпаднат допълнително в дълбока социална кома и съдбата на този наш общ дом да им стане безразлична. Не бива да се подчиняваме на максимата, че много по-непростимо нарушение на общественото приличие е да се говори открито за венерически болести, отколкото да се сдобиеш с тях насаме!

Истината трябва да бъде казвана смело и силно! БСП трябва да се опита на първо място да постигне своята консолидация и веднага с това да заработи за възстановяване на загубеното доверие. Да намери основата за нов старт към утвърждаването си като автентична лява партия. И БСП отново да има посока, за да се върне в руслото на прогреса!

Какво смятате, че ще се случи утре – в общинската организация на БСП в Благоевград, в областния съвет и на „Позитано“ 20? Ще има ли някаква промяна или партията ще продължи да затъва до момента, когато на някой от следващите парламентарни избори няма да успее да събере 4%?

Утре /б.р. днес/, 08.04.2021г., е насрочен пленум на общински съвет на БСП в Благоевград, поискан както от мен, така и от други другари. Надявам се, че ще бъде проявен разум и ще се присъединим към исканията на много други организации от областта и страната, за да поискаме оставката на председателя Нинова и спешно насрочване на заседание на постоянно действащия конгрес. Лидерската формула, с която партията стана заложник на своя председател, я лишава от бързи механизми за корекция на действията в сложни моменти. А сегашният момент е именно такъв!

Сега на дневен ред идва и отговорността на редовите членове на партията, които, водени от дълбоко вкоренения инстинкт за охраняване на актуалните си лидери, потиснаха своята критичност до степен на нулева взискателност към тези „лидери“ и направиха възможен този разрушителен процес по улея, организиран от Нинова.

Извън безусловното оттегляне на председателя няма друго полезно и спасително решение според мен.

Неспособността за такова решение ще доведе БСП до безпомощно състояние и ще я направи ненужна както за обществото, така и за нейните членове.

Аз продължавам да вярвам, че нашата партия притежава необходимата мъдрост, анализ и оптимизъм на волята, с които да преодолее този тежък момент и да възстанови водещата си позиция в политическия живот на страната. Защото това е необходимо не само на БСП, но и на обществото, както и на България!

Разговаря: ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Габи

    Как не те е срам ! Жаден за власт ! А след теб кой върви ? 5 човека, ако я няма Нинова, само ти и Гергов ще сте и ще имате 5 процента.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *