Ексдепутатът от ГЕРБ с мощен строителен бизнес М. Захов се „зарази” от новата мода земеделие – прави си цех за ядки

Бившият депутат от ГЕРБ, петричанинът Митко Захов, се поддаде на модната тенденция сред заможните бизнесмени да насочват парите си към различни бизнеси, за да избегнат фалита, ако основното им занимание изпадне в криза, и се ориентира към резервен вариант в сферата на земеделието. Заедно с партньора си Иван Захов чрез мощната им строителна фирма „Монолит21ндонов и Захов” ООД, която е доста чест победител в различните обществени поръчки в региона, доскорошният народен избраник прави цех за преработка на ядки.

Бизнес тандемът се е ориентирал да организира производството в Сандански, където фирмата им има промишлена сграда. Тя е построена върху огромен терен от 36 024 кв.м, представляващ урбанизирана територия с регистриран начин на трайно ползване „ниско застрояване”, за каквото се брои височина до 10 м. На терена има общо 26 промишлени сгради, от които собственост на Захов и Андонов е сграда №15 със застроена площ 299 кв.м. Площта е достатъчна за намерението на двамата строители да преработват 50 тона орехи годишно, при това тяхно собствено производство. Технологичният процес ще включва прием на орехите, белене на зелената обвивка, което ще се извършва на автоматична белачна машина, сушене на орехите; калибриране, чупене, доначупване и почистване от черупките, сортиране на ореховите ядки, опаковане и съхранение.
С инвестиционното предложение на „Монолит21Андонов и Захов” не се предвижда изграждане на нова или изменение на съществуващата техническа и пътна инфраструктура. Сградата, която фирмата е купила, е захранена с вода и електроенергия, а отпадъчните води се отвеждат в градската канализационна мрежа.
Според РИОСВ – Благоевград, където предложението на Захов и Андонов вече мина, тъй като става въпрос за преустройство, тоест вътрешен ремонт на готова вече сграда, инвестиционното им намерение не може да бъде отнесено към никоя от позициите на Приложения №1 и №2 от Закона за опазване на околната среда, предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда или на преценяване на необходимостта от такава оценка. Бъдещият цех не попада и в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитен зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, в резултат на което Захов и Андонов няма да имат никакви проблеми с екологичните институции.

Захождането на „Монолит21Андонов и Захов” ООД към земеделието не е първата изневяра на фирмата спрямо строителството. През 2013 г. депутатът Захов получи от правителството концесия за разработване на каменна кариера, което бе първото отклонение от строежа на сгради и санирането. Фирмата бе избрана да разработва кариера в местността Пиринковец в района на с. Плоски и с. Лиляново, община Сандански. Планираните инвестиции в концесията бяха за 21 000 лв., а стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на договора бе едва 2100 лв.

Още докато беше депутат, фирмата на Захов се прослави с лекотата, с която печелеше проекти с държавно и общинско финансиране. Коментарът му тогава беше, че той не е в конфликт на интереси, защото е напуснал мястото си в управителното тяло на дружеството и се води само съдружник с 50% от активите.

Захов и Андонов не са първите строители, направили завой към земята. Както „Струма” писа, само преди 2 месеца благоевградските им колеги Димитър Урдев и Васил Миладинов, които също от години се занимават със строителство, обявиха намерението си да правят предприятие за производство на етерични масла край Симитли.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *