Ексдиректорка на детска градина върната на работа с обезщетение от 6496 лв.

Ексдиректорката на детска градина „Ален мак” в Кочериново Силвана Рекарска бе възстановена на работа от съда. С решение на председателя на Районен съд – Дупница заповедта, с която е уволнена през февруари, е отменена като незаконосъобразна.

Най-тежкото дисциплинарно наказание й е наложено след проверка в детската градина от комисия начело със зам. кмета на общината Любка Джонева, която била възложена със заповед на кмета. По време на инспекцията директорката получава бъбречна криза и е приета по спешност в болница. Въпреки това комисията продължила проверката в нейно отсъствие и съставила констативен протокол за няколко нарушения. Проверяващите установили, че за 4 дни през месец декември 2018 г. директорката не е заверила требвателните листове с доставка за продуктите за стола, които били подписани от домакина на стола, а не от готвача, който ги получил. Освен това личната здравна книжка на една от лелките била с изтекъл срок,  а служебният автомобил нямал разрешително за превоз на храни, тъй като не бил регистриран в Агенцията за контрол на храните. Директорката била назначила за три дни заместник на отсъстващ учител за по 3 часа,  въпреки че работното време е 8 часа.

В крайна сметка тя била уволнена за нарушения на трудовата дисциплина като неупражнен контрол и самоволно напускане, и несъдействие на проверяващата комисия. Под съмнение били поставени и болничните листове, които обаче са потвърдени от ТЕЛК.

Силвана Рекарска атакувала заповедта за уволнение в съда, като освен че оспорила вменените й нарушения, посочила, че се ползва от синдикална закрила като председател на общинското дружеството на работодателите при Независимия учителски съюз.

Трудовият спор е разгледан от председателя на Районен съд – Дупница Иван Димитров, който именно заради липса на предварително съгласие от страна на синдикалната организация счита уволнението за незаконно, което е самостоятелно основание за отмяната му. С тези мотиви кметската заповед е отменена, а Силвана Рекарска е възстановена на работа като директор на детската градина, като общината е осъдена да й изплати обезщетение от 6496 лв. с лихвите, както и направените съдебни разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *