Екскметът на Делвино В. Тодоров: Новият наместник Л. Парашкански се явява като спасител на църковното настоятелство, но той не е от селото – лъжат го и го манипулират

Битката за власт в с. Делвино от така създаденото трио в подкрепа на църковното настоятелство по случай предстоящата финансова ревизия, каквато досега не е правена, по повод излялата статия във в-к „Струма“.

Като бивш кметски наместник искам да обясни на сега изпълняващия функцията кметски наместник Л. Парашкански за какво става въпрос. На първо време искам дебело да подчертая, че никъде не съм казвал и на никого пък и не съм писал, че ще вкарвам Г. Цонев в затвора. Кой съм аз, та да взимам такива решения и ще искам за тия изрази от кметския наместник доказателства на кои и кога съм говорил това и да не продължават с лъжите и манипулациите по селото.

И сега само да поясня аргументите на изпълняващия длъжността кметски наместник, защото той се явява като спасител на църковното настоятелство на с. Делвино за изминали години, за което не му е ясно, и го лъжат и  манипулират, защото той не е от селото и не знае за какво става дума, и тъй като говори неверни неща в публикацията в „Струма“, аз съм длъжен да обясня за какво става реч, а не да говори глупости.

Преди 2000 г. на Г. Тодоров / Гурвата/ баща му – Димитър Тодоров, с когото сме братовчеди, бяхме седнали пред казана в махалата на село и чичко Митре, ние така си го казвахме тогава, каза на сина си Георги: „Е, ти си млад и имаш възможност, направи нещо за това село, хората да те споменават цял живот”. И през 1999 г. Георги взел решение да се направи черква за с. Делвино на мястото на така наречения Божи камък, където бабите ходеха да палят свещички за здраве. Той се намираше до старото училище на селото, където сега е  построена черквата „Св. Неделя”.

Съборихме старото училище и от него вместо да ползваме някои материали, Г. Цонев отмъкна всичко. По това време беше започнал строеж, дюшемето от стаите и гредите, дето можеха да се ползват, всичко отиде при него. Започнахме строежа на църквата, трябваше да прекараме вода, защото без вода не може нищо да работим, но и там проблем. Г. Цонев дойде на гюрултия от тоя водопровод да не се включваме, защото си го бил прекарал за него на частно, но склони. След това обаче пак проблем, като работехме, идваше на гюрултия, щото сме пускали водата и той не можел да си полива градината, била му слаба водата, за това се налагаше да пълним бидони.  Г. Тодоров /Гурвата/ се бе договорил с Янко от вилната зона, който работеше с товарна кола към  Байрактарски, бяха се разбрали като има път за Гоце Делчев да докара дялани камъни за фасадата на чешмата. Но какво става на следващия ден –  Г. Цонев с количката си кара камъни към неговата вила. Затова г-н кметският наместник, като не знае някои работи, да не взима участие неподготвен, това са все истини, няма лъжа. Започна се строежът, но много мудно и бавно вървяха нещата. През 2000 г. след моето назначение като кметски наместник по времето на К. Паскалев, Георги ме повика и ми каза така: „Братовчед, ти като кметски наместник от сега  поемаш организацията за бригадите на църквата, за да се построи, защото с тия хора нещо не върви, трябва си организация, и това е твоя работа – да създадеш  организация, а другото е моя работа, за пари ти няма да се занимаваш, ти си гони твоите задължения”. И така и стана, аз направих списък на хората, минах по селото и започнахме ударно всяка събота и неделя силна работа и труд. И тук не мога да не подчертая, че хората от Пешовска махала бяха най-активните, за което им благодаря. Само правим изключение на Георги Колев от същата махала, но той пък се реваншираше с даването на курбана, защото човекът е животновъд и даваше за събора. В това време овчар Георги Цонев не взимаше участие в тези мероприятия, но понеже живееше до църквата, от време на време  дойдеше до нас и казваше:” Момчета, нещо ако ви трябва, кажете, аз ще ви дам лопати или количката”, но не взимаше решение.

Черквата стана почти готова и покривът, но сега се чудехме кой ще направи камбанарията, няма такъв специалист, и тогава мина покрай черквата Г. Цонев и каза: ”Аз ще ви кажа човек за тая работа”, и каза за брат си Богомил, който е майстор строител. Човекът се захвана и направи камбанарията, за което му благодарим. В същото време започнахме да правим и навеса както на с. Делвино, така и на с. Марулево. Аз трябваше да направя по това време и на двете села, защото, ако гледах само за Делвино, марулевци щяха да кажат: „Вижте го кмета, нали си е от Делвино, гледа си само за тях”. Направихме организация и за с. Марулево, от 45 г. в село Марулево на черквата нямаше вода, с помощта на хората направихме списък, събрахме пари за маркуч и прекарахме вода, направихме резервоар. Чешма, както и навес за над 500-600 човека, който и сега съществува, на с. Делвино. Беше останало само да се нареди ламарината, но след като стана Бинка Сандър кметски наместник и с Г. Цонев, с когото са рода, развалиха навеса и къде го разнесоха не знам, недоволни, че съм го бил правил аз по мое време, но аз не съм го направил за мен, това остава за народа. Ето, идете да видите в Марулево за какво става въпрос. 2000 г. трябваше да правим освет на черквата в с. Делвино. Поканен бе и дядо владика, бяха направени 11 казана курбан, за дядо владика се наложи да вземем специално риба пъстърва.

3-4 самодейни състава дойдоха за откриването, отделно певците Кирил Костов, Рени Митова, Г. Гоцев и други. Голям събор стана, всичко записано на касета, но така и не се стигна до освещаване на черквата, защото имало някакъв проблем в олтара и като се оправи този проблем, след това ще се види кога ще се насрочи освещаването. След всичко това Г. Цонев поема църквата като църковен настоятел и след идването на Л. Парашкански като кметски наместник, назначен от К. Паскалев, защото брат му на Л. Парашкански бил спонсор на Паскалев за изборите в тоя период и сега пак Л. Парашкански е кметски наместник по инициативата на К. Паскалев. Нямам нищо против, нека си кметува, но защо взима отношение и говори  глупости, за което не е вярно и не е сигурен. Аз не съм писал нищо лошо спрямо него, но сега, той след като прави тези изявления спрямо мен, аз съм длъжен да му кажа, че това, дето го е писал във вестник „Струма” от 22.09.2020 г., не отговаря на истината. Писал е какви ли не глупости за македонците, в кое село няма регистрирани македонци. Вземи си прочети указа за местното самоуправление и тогава говори щяло и нещяло, след като законът го разрешава, а има и указ от президента на републиката, аз кой съм, какво мога да направя?

Оня ден беше докарал външни хора и правеше бойкот пред кметството, тия хора половината не бяха половин от селото, а другите не се водят по регистрация в с. Делвино. Поздравление за снимката в публикацията, точността като триото, стачкуващи в София. Добре, няма нищо лошо, сега е демокрация, правете каквото щете, но не плашете хората и не ги стресирайте, щели сте да ги водите по полиция, по прокуратура и какви ли още не глупости. Какво е за всички села, така и за Делвино, защо господин Парашкански пращаш църковния настоятел по селото да манипулира тия стари хора на стари години да ги тормози,  усетете се, отмина това време. Г-н църковният настоятел, дето се прави, че много милее за черквата, всяка година, когато дойдат синовете на основателите на тая черква, той вика винаги полиция, щото щели да развалят настроението на родата му, дето ги е подслонил под навесчето, което отговаря за тяхната тайфа, а пък другите гости, където намерят място, там да сядат, важно е тяхната тайфа да е настанена. Те с тези отпуснати пари от вероизповеданието направиха  това навесче, да отговаря колкото за тях, а пък другите миряни да си търсят мястото по ливадата. Защо г-н Цонев на 08.09.2020 г. на курбана на черквата изгони и се скара с Петър от Пешовци които е с най много  заслуги за строежа на черквата, той няма пропусната бригада до ден-днешен, а вие го принудихте да си бяга, това ли е заслужило момчето? Защото не ви е ходил по гайдите и няма кой да ви търпи.  Господ гледа, но не забравя, рано или късно всеки си плаща за греховете. За какво се  плашат от финансова ревизия, няма нищо лошо, то това е за тяхно добро. Г. Цонев казваше, че по времето на П. Парашкански бил издействал на 2 пъти по 8000 лева, г-н Велинов му бил приятел и му бил съдействал за отпуснатите средства. Това ми го казва бай Георги, аз не знам, няма място за притеснение. Бай Георги е зрял, умен и отговорен човек и съм сигурен, че всичко ще бъде нормално. Искам само да допълня, че ти като кметски наместник и изпълняващ тая длъжност, нека кметът на града да провери колко работни дни имаш досега, защото по селото те няма, предал си ключа на църкваря и той се разполага и с черквата, и с кметството. Затова ли водим тая битка. Друг ти върши работата, а ти се разписваш само за заплата. Дори когато дават пенсиите, един ден в месеца, и тогава те няма да отвориш кметството, хората да не мръзнат отвън, докато чакат. Който и когото да запиташ и по кое време – кметът е по Испания на лечение. Добре, няма нищо лошо, пожелавам ти бързо оздравяване, но не  слушай тези хора, тия манипулатори, защото те са с две лица, те са двуличници, но не са видели хаир. Господ си знае от работата, той е над всичко. Пожелавам Ви успех.

Чрез редакцията на в-к „Струма“ искам да сезирам всички инстанции в Благоевград за случващото се в с. Делвино. До кмета, до председателя на Общински съвет, до ПП ГЕРБ, до областния управител и до МВР – предишната седмица, на 11.09.2020 г., в община Благоевград на сесия се взема решение, че с. Делвино може да го обявят за кметство, тъй като има необходимия брой жители, но нищо не се знае, има още процедури. И по този повод в неделя на 20.09.2020 г. се събрахме няколко човека пред кметството да изкоментираме за случилото се. Но какво става сега, изпълняващият кметски наместник Л. Парашкански докарва някакви непознати за селото момчета и вдигат един скандал без да знаят за какво сме там, и започват да плашат хората. Представят единия, че работи в регионалното развитие по селските райони, не се казаха имената на други адвокат, но чух тоя, дето се представи от регионалното развитие, се казва Янко. Потърсих им да се легитимират, но нямаше такава от тяхна страна. Ние си тръгнахме и не знам след това какво е станало. Но само след 2 дни сега изпълняващият длъжността  кметски наместник тръгна по селото с някакви непознати хора, за които ги представя, че са от общината и от полицията, с бял лист и карат хората да се подписват на този бял лист, и са ги заплашвали, че регистрираните македонци може да им вземат къщите, или пък ще теглят кредит на тяхно име. Искам само да попитам чрез всички служби кметския наместник разследващ орган ли е и на какво основание ще заплашва хората по село с какви ли не глупости. С тая подписка на бял лист той наистина с тия непознати лица, дето ги представя за какви ли не, може наистина да създадат напрежение и проблеми на тия стари хора. Лично аз ще подам в МВР случая да се разследва.

ВАЛЕРИ СПАСОВ ТОДОРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *