Ексминистър Хр. Терзийски, банкерът Б. Клечков, д-р Г. Таваличка и В. Василева влизат в парламента от Кюстендилска област

Четирима депутати от основните политически формации  ПП ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ”, БСП и „Изправи се! Мутри вън!” влизат в 46-ото народно събрание от 10-и МИР – Кюстендил, стана ясно от обявените окончателни данни на ЦИК. Така след изборите на 11 юли в парламента влизат бившият вътрешен министър Христо Терзийски, главният секретар на „Има такъв народ” Виктория Василева,  областният председател на БСП и съветник – банкерът Бойко Клечков, и д-р Галина Таваличка от „Изправи се! Мутри вън!”. Предстои да стане ясно водачът на листата на „Има такъв народ” Виктория Василева дали ще влезе в НС от Кюстендил, или от София област, където също е водач на листата.

Както „Струма” писа, избирателната активност в областта е била 35.18%. В Кюстендилска област първа по резултат се нареди коалицията ГЕРБ-СДС с 31.95% от упражнилите право на вот в неделя, което ги прави втори с най-висок резултат в страната. Коалицията спечели изборите и при вота на 4 април. Форматът на депутатите сега обаче е по-различен, в Народното събрание не успя да влезе Михаела Крумова, която имаше 2048 преференции.

С резултат 6.61% за коалицията и с 493 преференциални гласа водачката на листата за 10-и МИР на „Изправи се! Мутри вън!” д-р Галина Таваличка става депутат. Тя е кардиолог с натрупан стаж и в Ковид отделението на кюстендилската болница. Гласоподавателите на ПП „Има такъв народ“ са дали най-голяма подкрепа на водачката на листата Виктория Василева, гл. секретар на ИТН – 1388 преференции. Ако тя влезе в парламента от София област и отстъпи мястото си в листата за Кюстендилска област, втори по преференции е стоматологът от Дупница Здравко Данаилов.

В БСП преференциалния вот обира осмият в листата и бивш кмет на Дупница Първан Дангов с 1233 гласа лична подкрепа. В Кюстендил избирателите са 67 017, а за община Дупница – 40 705.

Бизнесменът и общински съветник от “Народен съюз” Вергил Кацов, който беше втори в листата на партията на Мая Манолова, но остана извън парламента, коментира пред “Струма” резултатите от изборите: “Грешка е, че за водачи на листи се слагат лица, които не са от областта. Визирам всички партии. Водачът на нашата листа е от Кюстендил, но в други партии се слагат никому неизвестни лица, които не са от региона. Те не знаят проблемите на хората, неразпознаваеми са. Ако има депутат от Дупница, хората го познават, ще го потърсят, ще кажат проблемите си. Къде да търсят депутатите от София или други градове, за да се оплачат? Някой ще каже – те организират приемни. Имаме случай с БСП в по-предишния мандат. Хората от Кюстендилска област го избраха, той отиде в парламента и повече не се появи…”, заяви В. Кацов

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *