Експертите говорят за предимствата на електронните цигари

Електронните цигари имат потенциала да намалят заболеваемостта и смъртността, причинени от тютюнопушенето, ако по-голямата част от пушачите преминат на по-малко вредните алтернативи. Около това мнение се обединиха водещи международни и български експерти –  здравни и научни специалисти и представители на бизнеса, на медиен семинар “Въпроси и отговори за електронните цигари. Експертите имат думата”, организиран от “Арбилис”. Основният фокус на виртуалното събитие на 25 март бяха последните научни изследвания и добри регулаторни практики за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез преминаването към по-малко рискови електронни цигари. Онлайн семинар събра във виртуално студио водещи международни и български специалисти заедно с близо 100 участници от 20 държави на 4 континента.


Електронните цигари са по-малко вредната
алтернатива за
пристрастените пушачи

Поне 30 авторитетни заключения на различни авторитетни институти и организации през последните 3 години от цял свят – САЩ, Германия, Англия, Дания, Холандия, сочат, че никотин набавящите продукти са по-малко вредни от тютюнопушенето. Това заяви Вержиния Джевелекова, ръководител на отдел “Връзки с обществеността” във Филип Морис България, която представи последните научни изследвания за електронните цигари и официални становища на регулаторни и здравни агенции.
“Налице са убедителни доказателства, че пълната замяна на горимите цигари с електронни системи със и без никотин намалява излагането на множество токсини и канцерогенни вещества, които иначе се поемат при пушенето на горимите конвенционални цигари”, сочат още данните на престижните институти и организации.
“Електронните цигари са 95% по-малко вредни от конвенционалните цигари. Рискът за околните от изпаренията е пренебрежим спрямо цигарения дим. Хроничният риск от ракови заболявания, причинени от употреба на електронни цигари, е оценен под 0.5% в сравнение с риска от пушене, се казва в доклада на научната мрежа Кохрейн”, сподели Джевелекова.
“Агенцията по обществено здраве Public Health England обяви официално независим експертен преглед на наличната научна информация за електронните цигари и заключението е, че тези продукти са значително по-малко вредни за здравето от тютюнопушенето и имат потенциала да помогнат на пушачите да спрат цигарите”, заяви Вержиния Джевелекова.


Електронните цигари могат да намалят
заболеваемостта и смъртността от
тютюнопушенето

“Електронните цигари са алтернатива за онези пушачи, които не могат да се откажат от пушенето, и трябва да се използват като първа стъпка към пълното отказване от тютюнопушенето. Основната ни цел като лекари е да премахнем тютюнопушенето като ключов рисков фактор за много съвременни заболявания”, заяви началникът на Клиниката по кардиология на Националната кардиологична болница проф. Борислав Георгиев. Той е член на Дружеството на кардиолозите в България и на Европейското дружество по кардиология
“Бездимните продукти достигат до все повече хора, заради което е важно те да получават достоверна информация за тях. Устройствата с нагряване на тютюн се използват с все по-голямо доверие от пушачите по света, но разбирането за електронните цигари и доверието към тях е ниско. Това се дължи до голяма степен на подвеждащата и невярна информация, която се публикува. Така пушачите биват насочвани към най-вредното за тях – продължаването на тютюнопушене- то”, подчерта кардиологът.

Електронните цигари
у нас са безопасни и качествени

У нас пазарът на електронни цигари е много малък – около 1%, според последните официални данни от Евробарометър. Част от причините са липсата на добра регулация при въвеждането им на пазара преди 10 години, когато много хора са останали разочаровани от качеството на продуктите тогава, заявиха от асоциацията.
Към днешна дата обаче ситуацията е коренно различна, категорични са от Българската вейп асоциация. Всички направени законови промени защитават крайния потребител от некачествени продукти с неясен произход и гарантират, че продуктите у нас отговарят на най-високите критерии за качество и безопасност.
За производството на течности за електронни цигари производителите имат задължението да използват само съставки с най-висока степен на чистота, които не представляват опасност за здравето. Всички съставки освен никотина се използват и в хранително-вкусовата индустрия.


Рискът от цигарите е 100 пъти по-висок спрямо вейпинга

“Отказът от пушене е най-доброто решение, но иновациите в по-малко вредни алтернативи имат своята роля за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Канцерогенният потенциал на бездимните изделия, съдържащи никотин, е значително по-нисък от този на цигарите. Ако изпушите една цигара, рискът за вас е 100 пъти по-висок”, посочи данните от специализирано изследване д-р Питър Харпър, водещ британски онколог, един от основателите на Лондонската клиника по онкология.

Електронната цигара е
по-безопасна от
обикновената

“Ако си ходите по улиците, сте изложени на повече токсични вещества, отколкото ако до вас има човек, който пуши електронна цигара”, проф. Анхел Гонсалес Уреня от Мадридския автономен университет.
За пасивния пушач излагането на вредни вещества е изключително ниско. “Важно е това да бъде изяснено на политиците и правителствата. Те трябва да имат научен подход и да отчитат научните данни. Това е начинът да се отбелязва напредък по отношение на намаляването на вредата. Икономическите ползи от преминаването на електронни цигари биха възлизали на милиони евро, защото всички продължаващи да пушат правят огромни разходи на здравните системи – тук става дума и за икономически ползи”, подчерта Гонсалес.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *