Експерти пресметнаха! Между 1 и 2 милиона лв. нужни за изместване на АМ “Струма” заради разкопките край Благоевград

Между един и два милиона лева ще са нужни за допълнителното изместване на трасето на магистрала “Струма” заради археологическото откритие край Благоевград. Искаме този обект да остане на място и изцяло, защото е важен за нас и за историята на града, каза на пресконференция инж. Калин Анастасов – член на групата за запазване на Скаптопара, съобщава БТА. Очакваното удължаване на срока на строителството на този участък на магистралата е около шест месеца, без това да се отрази върху целия лот 3 на магистралата.

Анастасов информира, че разчетите са на независими експерти, привлечени от групата за запазване на разкопките и става дума за българска проектантска група, проектирала магистрала в Румъния. Той съобщи, че тези разчети са предоставени на всички ресорни по темата институции.

Социализирането на този обект е свързано с използването на всички законови възможности, включително и привличането на частния бизнес в развитието и стопанисването му чрез отдаване на концесия, смятат от групата за запазване на Скаптопара. Експерти определят намерените архитектурни останки като римска вила, която е втората по големина в България и петата на Балканите. Калин Анастасов показа копия от документи, според които през 1973 г. обектът е определен като културна ценност с местно значение, като и по сегашното законодателство този статут се запазва.

Здравка Чимева – управител и собственик на туристическа фирма, изтъкна, че обектът би могъл да се превърне в архитектурен парк на открито и в него да бъдат изложени всички намерени артефакти от региона. Според нея така ще могат да бъдат разкрити около 500 работни места. Сред тях и за млади археолози, сред които безработицата е много голяма, коментира Павел Деспотов, магистър по археология.

Красимира Лука – председател на Българското археологическо сдружение, изтъкна, че в сегашния си вид Законът за културното наследство дава предпоставки за конфликт на интереси, като се обслужват лични такива по отношение на възлагането на археологическите проучвания при големите инфраструктури обекти.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. неразбиращ

    КАК ТОЧНО МЕЖДУ ЕДИН И ДВА МИЛИОНА ПРЕЦЕНИХТЕ! ХОРАТА СИ БРОЯТ СТОТИНКИТЕ ,А ВИЕ ПСЕВДО ЕКСПЕРТИ МЕЖДУ ЕДИН И ДВА МИЛИОНА!!!!!АБЕ МАЛОУМНИЦИ КАЖЕТЕ ТОЧНА ЦИФРА ИЛИ ПОНЕ С ТОЧНОСТ ДО 10 000…………….НЕЩАСТНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *