HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Експертката от МОН, която остави абитуриентка в Сапарева баня по сутиен, накарала и ученик в Кочериново да съблече дрехата си

Експертката от Министерството на образованието, която нареди на зрелостничка от Сапарева баня да си вдигне блузата, за да се увери, че не крие в сутиена си преписващо устройство, по идентичен начин е действала на втората матура и в училището в Кочериново. Тя се усъмнила в зрелостник, че преписва, и го накарала да съблече връхната си дреха по време на изпита пред съучениците си, които останали шокирани от унижението, на което е подложен ученикът. Абитуриентът свалил дрехата, но квесторите и експертката не открили мобилно устройство или пищови, от които зрелостникът да преписва.

Репортер на вестник “Струма” се свърза с директора на средното училище Надя Коюмджийска, която не скри, че имало такъв случай по време на матурата в училището в Кочериново. Ето какво каза тя:

“Експертка от МОН се усъмнила в наш ученик, че преписва по време на втората матура, и го накарала пред останалите ученици да съблече връхната си дреха. След като се уверила, че няма мобилно устройство, му позволила да продължи да пише по темата. Повече информация не мога да дам”, категорична бе директорката Надя Коюмджийска.

В правилника за провеждане на матурите не е записано, че учениците може да се претърсват или събличат, ако има съмнение за преписване.

Репортер на вестник “Струма” научи от учители, които са били квестори по време на двете матури, че им е било забранено да коментират какво се е случило на изпитите. Такава забрана имат и директорите на средните училища в Кюстендилска област.

Както вестник “Струма” писа, същата експертка от МОН, която е накарала ученика в Кочериново да съблича дрехата си, се усъмнила и в зрелостничка в Сапарева баня, че е скрила мобилно устройство в сутиена си. Тя поискала от квесторите да я пребъркат по време на изпита, но те отказали. Чиновничката от министерството оказала натиск върху квесторите и О. Кънева и зрелостничката Десислава Георгиева е отведена като престъпник в учителската стая и накарана да вдигне блузата, за да видят дали не крие пищов или GSM. Не открили нищо нередно, но момичето призна, че се почувствало унизено и травмирано от ситуацията.

Репортер на вестник „Струма“ запозна председателя на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева със скандалното поведение на експертката от МОН в Професионалната гимназия по туризъм в Сапарева баня по време на втората матура. Дали действията на квесторите са били правомерни и изобщо как и къде се регламентират правата на учителите и най-вече на представителя на просветното министерство, извършващ проверки по време на ДЗИ-тата, О. Кънева не се нае да коментира. Тя изрази мнение, че най-вероятно това е регламентирано с наредба на МОН, която обаче не е съгласувана с Агенцията за закрила на детето.

„Ще направим проверка по конкретния случая и до една седмица ще ви информираме”, обеща председателят на ДАЗД.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *