Експерт:С нова ипотека спестяваме до 15 бона

Между 8-15 хил. лв. можем да спестим от ипотеки чрез рефинансиране, т.е сключване на нов договор за ипотечния заем, който имаме, смятат кредитни експерти, пише “Монитор”.

„Най-голямата грешка е договорът за 20-30-годишен заем да бъде захвърлен в чекмедже, а при вдигане на месечната вноска, да не потърсим причина защо. Наскоро се появиха много такива клиенти – никой няма да дойде и да ви пита защо плащате много, вие трябва да сте активната страна и поне 1-2 пъти годишно да се интересувате как вървят лихвите”, препоръчва кредитният консултант Тихомир Тошев. „Във Великобритания 160 хил. души са рефинансирали от началото на годината до момента. Там това е нещо обичайно и хората си управляват кредитите – рефинансирането е голям дял на пазара не само там, но и в повечето западни страни и в САЩ”, довърши Тошев. Той предупреди, че рефинансирането се прави, когато е необходимо, а не на всяка цена.

Основен проблем на пазара в момента е, че клиентите искат 100% финансиране от банките. „Това почти не се случва, а ако все пак го има, то това са единични сделки и обикновено става дума за подценен имот, чиято реална стойност е 100 хил. лв., а клиент го е договорил за 87-88 хил. лв.”, поясни Тошев. Другите варианти са покупка на имот на зелено, защото така той излиза по-евтин, или невинаги е добра идея комбинирането на ипотека с потребителски кредит. В момента единствено ПИБ договаря ипотека за 10 години със 100% финансиране, но Тошев предупреди, че ако искаме в такъв случай да вземем средностатистически имот в София, то трябва да имаме заплата от 4000 лв. и нагоре.

Очакванията на кредитните консултанти са следващата година също да е добра. Следващата година ще е добра и с близки резултати до 2019 г. – ръстът на цените на имотите за догодина ще е в рамките на 3-5% в сравнение с 2018-та, смятат повечето брокери по недвижими имоти и кредитни консултанти.

Справка в сайта „Моите пари, сочи за 100% финансиране на цената на имота за 10-годишен ипотечен заем от 120 000 лв. годишният процент на разходите (ГПР) в момента варира в тесни граници от 2,7% до 2,91%, месечната вноска – от 1136 до 1147 лв., а общо изплатената сума – от 136 836,56 лв. до 138 154,06 лв.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *