HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Експерт енолог призна за най-голям майстор на червеното вино 83-г. поет Б. Владиков

За най-добър майстор на червено вино бе признат миналата вечер писателят и поет Борислав Владиков на първа по рода си сбирка на читалищни дейци в Благоевград с дегустация на младо вино, реколта 2016.

С анонимен конкурс, комбиниран с мила вечеринка за всички членове и участници в съставите, екипът на читалище „Н. Вапцаров“ отбеляза Трифон Зарезан в навечерието на празника, а на апела всеки да донесе от домашния си еликсир се отзоваха 15 души, почти половината от които дами. Тежката дума на жури бе дадена на енолога Мирослав Гарванов, който предварително се застрахова, като напомни: „Човешката оценка е субективна“.

Докато той оценяваше аромат, плътност, цвят и вкус на конкурсните вина, групата за стари градски песни „Нежни звуци“ с ръководител Валентин Георгиев, настанена на балкона в библиотеката, откри празника с тематично подбран репертоар за Трифон, виното и любовта, и направи генерална репетиция пред публика преди участието си във фестивал в Елин Пелин след десетина дни.

Председателят на читалището Васил Новоселски приветства присъстващите и предостави думата на творците, майстори на римата и прозата. Любовни стихове наниза Борислав Владиков, а Васил Георгиев се упражни в разказване на легенди и притчи за произхода на названията на мавруда и керацудата.

Награждаването на победителите в конкурса започна с отличаване с грамоти на всички участници, а ръководителят на клуб по есперанто Методи Марков се възползва от вниманието на множеството да рекламира дейността си за набиране на повече мераклии да се включат в кръжеца. За безапелационен победител сред червените вина бе обявено мерлото на Б. Владиков, който напук на загърбените 83 г. заедно със съпругата си Гроздана продължават сами да се грижат за лозето си в санданското село Хърсово и да правят великолепно вино.

По странно съвпадение бутилката му, донесена за дегустацията, изчезна веднага след обявяване на резултата, та мнозина от присъстващите цъкаха, че не могли да го опитат.

Дама грабна приза за майстор на бялото вино, най-високото отличие отиде при учителката в Пето училище Румяна Николова, която участва с еликсир от сандански мискет, бран в района на Сандански. Дъхави, топли питки и сирене допълниха удоволствието от дегустацията, а наздравиците все се въртяха около темите за любовта.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *