HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Експерт по сигурността: Експлозивът в Манчестър е бил или в чанта, или атентаторът е дребен

Съдейки по нараняванията, видни от кадрите след атентата в Манчестър, експлозивът едва ли е бил около тялото на човек, а по-скоро в ниска част, например чанта, или извършителят е бил много нисък, може да е бил младеж.

Това коментира експертът по сигурността полк. Славчо Велков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Най-малко 19 души загинаха, а около 60 бяха ранени при взрив в „Манчестър арена“ в края на концерт на американската певица Ариана Гранде. Повечето посетители са били младежи. Няма данни за пострадали български граждани, каза  българският посланик във Великобритания Константин Димитров.

Може да се заключи, че взривът е бил много мощен, вероятно над 1 кг тротилов еквивалент, посочи Велков.

Това е най-голямата зала в Европа, но фактът, че взривът се е случил в предверие, на изходите, сочи, че вероятно извършителят не е бил в състояние да проникне в залата. Това, че експлозията става в края на концерта, за да се чуе, сочи показност, смята експертът.

По думите му, съдейки от трагичната цикличност на нападенията в Европа, този атентат е бил очакван. Няма да се учудя, ако в близките дни и седмици се случи нещо подобно, каза Велков. Европа е бременна с тероризъм и трудно и много мъчително ще се освобождава от него.

Може да се направи аналогия с други нападения в Европа на места със струпване на много хора, например парижката зала „Батаклан“, каза още той.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *