Експерт с важна финансова прогноза за 2019-та, която касае всеки българин

През следващата година е възможно леко повишение на лихвите по ипотечните и потребителските кредити. Това прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от “Дарик”.

Финансовият експерт Тихомир Тошев смята, че новоотпуснатите жилищни кредити може да поскъпнат с 0,2-0,4 пункта, за старите заеми по-скоро няма да има промяна. Все пак ако има повишение на лихвите на жилищните заеми, това ще засегне и потребителските кредити.

В момента лихвите по потребителските заеми се движат между 5 и 7%. Тошев посъветва желаещите да изтеглят заем да обмислят внимателно това решение.

“Разумният съвет винаги е бил да прибягваме до кредит само тогава, когато наистина имаме нужда от него и за много ясно преценени нужди. Т.е. не е хубаво да се теглят кредити за скъпи и луксозни неща, от които нямаме нужда.

И през следващата година очакваме, че интересът ще е най-голям към ипотечните кредити. Нещо, което е разумно и носи ползи на всяко домакинство. При потребителските кредите най-често се търсят кредити за ремонти на дома”, коментира експертът.

Заради силно конкурентния пазар обаче не е изключено повишението на лихвите да се отложи във времето.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *