Ексфутболист на „Бела” и шампионка по мотокрос се ожениха в планината Беласица на петричка сватба с народни носии

Сватба за чудо и приказ вдигнаха в родния си град петричаните Здравко Стойков и Томислава Лазарова. Неподправената автентичност, която лъхаше от костюмите на повече от 200 гости на тържеството на хижа “Беласица”, възроди духа на този борчески край, а стриктното придържане към обичаите на дедите ни от далечното минало даде убедителна заявка, че най-щастливият ден на младото семейство Стойкови ще бъде най-дискутираният урок по патриотизъм в региона дни наред.

Младоженецът Здравко, който от няколко години живее с любимата си Томислава в Англия, сподели, че идеята за автентична петричка сватба, която да върне всички празнуващи векове назад в миналото, се е породила у младите още при запознанството им. “Освен всичко друго нас ни свързва любовта към родните традиции, и двамата сме танцьори, влюбени в българския фолклор. Още след първото ни отиване на фестивала в Жеравна знаехме, че когато се оженим, сватбата ни ще бъде такава. Сватбените си одежди шихме по поръчка, благодарим на гостите, че откликнаха подобаващо на атмосферата. На малцината от тях, които не бяха успели да се облекат с подходящи костюми – все пак имахме доста гости от Англия – бяхме в готовност да раздадем такива. В крайна сметка се получи празник, чиято атмосфера в пълния си блясък надмина и най-смелите ни мечти”, сподели Здравко, който е бивш футболист на „Беласица”, „Малеш” /Микрево/ и „Спортист” /Своге/. Освен това е играл в Гърция, минал е и проби в испанския „Елче”, а в момента работи за водеща мултинационална корпорация за куриерски услуги в Обединеното кралство.

Чаровната Томислава, която стоически прекара часове забулена, както повелява обичаят, пък е бивш шампион по мотокрос, сега е ветеринарен лекар на Албиона.

Гости на събитието бяха екскметът на Струмяни Валентин Чиликов, който изнесе на гърба си голяма част от организацията на сватбата, братовчедът на Здравко – Стоян Стойков, който е играещ треньор на немския „Нидермурах”, много бивши колеги на младоженеца от футболния терен, приятели на младите от всички краища на България. Един от тях, ексфутболистът на „Спортист” /Своге/ Евгени Коцев, кумуваше заедно с Теодора Стоянова, а вратарят от школата на „Академик” /Сф/ Николай Николов хвана хвърлената ябълка със забодени по нея монети, което по едновремешните стандарти означава, че му е ред да скъса с ергенлъка.

С пълна сила в организацията на сватбата се включиха свекърът и свекървата Стойко и Юлия Стойкови, не им отстъпваха по нищо в логистичния жар тъстът и тъщата Тома и Анна Лазарови.

Кумът Евгени Коцев с отработен жест посредством точилка вещо нави булото на младоженката, докато траеше кулминацията по “отбулването”, а младоженецът Здравко с облекчение въздъхна, когато отдолу се появи лицето на любимата Томи. Свекървата Юлия пък посрещна с усмивка снаха си, която премина по бяла пътека с 2 хляба под мишници и 2 стомни в ръце, за да я приветства с “добре дошла” в семейството.

За настроението на сватбарите на смени се грижеха кавракирските зурни и тъпани от оркестъра на Семир и благоевградският “Роял Бенд”.

СТАНЧО СТАНЧЕВ

Младоженците и техните кумове преди подписването /сн. 1/. Фамилия Стойкови, вляво е играещият треньор на „Нидермурах” Стоян Стойков /сн. 2/. Малко преди подписването /сн. 3/. Екскметът на Струмяни Валентин Чиликов с чаровната булка Томислава /сн. 4/. Томислава и Здравко бяха в челото на хората /сн. 5/.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *