Ексцентричният художник Венци Терзийски изнесе картините си от галерията на тротоара в знак на протест, отложили изложбата му заради ремонт

Ексцентричният благоевградски художник Венци Терзийски демонстративно изнесе вчера сутринта картините си от общинската галерия и опаса с тях сградата, та чак се разпростря към съседното барче. „Това е протест! Като не може вътре, правя изложбата си отвън!“, обидено заяви той и обясни как преди 3 дни директорът на галерията го уведомил, че планираното от месеци откриване на негова експозиция се отлага заради ремонт.


„Аз съм поканил гости, чакам да дойдат и от Нова Зеландия, от Канада, от Австралия… Какво да им кажа, да се метнат на другия самолет и да дойдат след 10 дни, когато щял да свърши ремонтът ли?! Хората чакат изложба и изложба ще има, кой може да ми попречи?! Тук ще ги разгледат много повече хора, отколкото ако картините ми са вътре. Кой влиза вече в галерия?! Едно време даваха 2 лв. за вход да гледаш картини, а като плащаш за нещо, го цениш. Сега е безплатно и никой не влиза в галериите. Като заявих датата, колеги ми казаха, че в най-отпускарския месец юли не се прави изложба, а аз ги питам те като правят през януари, когато на никого не му се излиза от вкъщи, не е ли същото? Въпросът е, че не бива така в последния момент да отлагат отдавна планирано събитие. То е все едно да поканиш гости на сватба и да откраднат булката. Изложба не се прави на всяка цена, а когато имаш нови неща и искаш да ги покажеш на хората, а аз работя всеки ден, имам над 1000 картини и имам какво да покажа“, каза Венци Терзийски.

Ремонтът не е бил предварително планиран с конкретна дата, научи „Струма“, макар че директорът на галерията Иван Милушев от година се моли за подмяна на осветлението. На откриването на общата изложба за 24 май кметът М. Байкушев обеща това да стане скоро. На питане на Милушев наскоро кога да очаква ремонта, зам. кметът Ст. Кимчев обяснил, че най-вероятно ще е наесен, защото сега е планиран ремонт на залата на Кукления театър, но преди няколко дни се обадил, че ще започне тази седмица.


Художници от Благоевград направиха връзка между спешната подмяна на осветлението с отложения  пленер за съвременно българско изкуство, чието десето издание трябваше да се случи този юли. С мотив „липса на пари“ обаче общината обявила наскоро, че пленер няма да има, въпреки че организацията му тече отпреди 3 месеца и бяха поканени 12 автори (двама от Благоевград по регламент) да участват с ангажимент да оставят по 2 свои творби във фонда на галерията.

Между 12 000 и 14 000 лв. са разходите за провеждането му, като тази година сметките сочели, че ще са нужни до 15 000 лв. Отказът на общината да финансира събитието предизвикал сериозно напрежение сред творческите среди и дори били сезирани депутати от ПП „Продължаваме промяната“ с искане да се намесят, а ремонтът в галерията е реванш от страна на общината.

На въпрос на „Струма“ за причината да се отмени провеждането на пленера зам. кметът по културата Станислав Кимчев обясни: „Не ми бе лесно да взема такова решение. Намирането на 17 хиляди лева е проблем, да. Знаете, че финансовото наследство на общината е тежко и спазваме строга финансова дисциплина. Предложението да го отложим дойде и от директора Иван Милушев, след като разбра за финансовите затруднения, за което съм му благодарен. На галерията й трябва ново осветление, боядисване, тента, стилни столове, ремонт отвън и превръщане на зала „Акварел” в изложбена зала за модерно изкуство – предвидено е финансиране за това и започваме от вторник. Приоритет е да се вдигне нивото на галерията, както Кукления театър, Драматичния, читалищната библиотека, „Вароша”, плувния басейн и др.“, коментира зам. кметът.

„Хубавата новина е, че ще имаме ново осветление и то ще е факт до 10-ина дни. Предложих на Венци Терзийски да отложим откриването на изложбата му. Дори се разбрахме точно след ремонта да е първият с изложба при новото осветление, но какво му стана сега, не знам, дойде и си изнесе работите“, коментира Иван Милушев протеста на колегата си.

Самият Венци Терзийски пък видимо бе доволен от свършеното: „Тоя път се получи добре – и изложба има, и аз съм тук. Преди време три пъти в Американския университет правих опити да открия изложба, но не ми се получи. Първите два пъти охраната не ме пусна да вляза, а третия аз забравих да ида. Не може да ми се отрече, че имам отношение към нещата, макар то да е безгрижно“, демонстрира той великолепното си чувство за хумор.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *