Ексшефът на Криминална полиция в Кюстендил се спаси с условна присъда за причинена при катастрофа смърт

Условна присъда получи бившият началник на Криминална полиция в Кюстендил Захари Захариев за причинена смърт при катастрофа на 45-годишния Росен Любенов. Делото протече само в едно съдебно заседание, което се гледа по съкратената процедура, а Захари Захариев призна всичко, записано в обвинителния акт. Магистратите признаха за виновен обвиняемия полицейски служител за причиняване на смърт по непредвидливост и му наложиха наказание – една година и осем месеца условна присъда с изпитателен срок от 3 години. Захари Захариев трябва да заплати 2429 лева разноски по делото. Определението може да бъда обжалвано пред Софийски апелативен съд в срок от седем дни, считани от влизането в сила на съдийското решение.
Съдът даде ход на разпоредителното заседание, в което беше взето решение делото да бъде гледано по съкратено съдебно следствие. Прокуратурата поиска от съда обвиняемият да получи ефективно наказание под средното, определено от закона, или от 2 до 6 години затвор. Страните по делото се съгласиха да не бъдат събирани допълнителни доказателства по казуса, като се използват тези  в досъдебното производство, както и да не бъдат разпитвани свидетели, като се вземат показанията им в досъдебното производство.
Захари Захариев не пожела да коментира инцидента пред медиите, като в съдебната зала заяви, че не е предполагал, че може да участва в такъв инцидент и съжалява за смъртта на Росен Любенов.
Роднините на починалия бяха изключително разстроени и заявиха, че ще обжалват присъдата. “Не сме съгласни с присъдата, която произнесе съдът. Абсолютно не сме съгласни с това нещо. Не може служител на МВР, който прави голямо нарушение, убива сина ми, да бъде условно осъден. Нарушението е толкова ясно, че няма накъде. Прав участък, няма друго движение. Влиза в платното на сина ми с бясна скорост и се хвърля върху колата и я мачка. Той е убиец на моя син. Болката е огромна, остава си завинаги. Отново сега преживявам всичко, идвайки в залата. Със сигурност ще обжалваме присъдата”, заяви майката на загиналия Теменужка Стоянова.
За да се избегнат всякакви съмнения в обективността на разследването, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди досъдебното производство да се ръководи от Окръжна прокуратура – София. От прокуратурата още не са наясно дали ще обжалват присъдата.
“Присъдата е изцяло съобразена със закона. На този етап ще преценим в 15-дневния срок дали ще я протестираме, тъй като, пак казвам, при процедурата на съкратено следствие присъдата е изцяло съобразена със закона”, каза прокурорът от Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова.
Инцидентът стана на 13 март 2018 г., около 06.00 часа, в село Невестино, област Кюстендил. Бившият шеф на Криминална полиция Захари Захариев се е движил по пътя с несъобразена скорост – 93 км/ч, и удря челно колата на 45-годишния Росен Любенов. Росен Любенов умира няколко дни след инцидента в столично болнично заведение.
Захари Захариев продължава да работи в полицията. Срещу него се водеше дисциплинарното производство, но от ОДМВР – Благоевград.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Една от дъщерите на убития Росен, тъща му Елена, тъстът Владко и сестрата на убития /отдясно наляво/ преди началото на процеса /сн. 1/. В дъното вляво е ексначалникът на Криминална Захари Захариев, обвиняем за пътния инцидент /сн. 2/. Опечалените роднини – майката на убития Теменужка, до нея е Камелия, сестра на вдовицата на Росен, съпругата Милена и майка й Елена /отдясно наляво/ сн. 3/.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *