Ексшефът на пощата се гърчи в съда! Дело за лихварство изкара на светло пикантни семейни тайни

Бившият началник на пощата в село Кочан Цанко Чанталиев, който лежа в затвора за присвояване на близо 200 000 лв. от пенсионери и социално слаби, вчера бе разпитан отново като свидетел на делото за лихварство срещу гоцеделчевския бизнесмен Борислав Мавродиев. В повторните си обяснения свидетелят се обърка и заяви, че не знае на кого е прехвърлил къщата си. Той я заложил срещу 20 000 лв., тъй като вече бил затънал в дългове заради „черното тото“ и започнал да залага с парите за пенсии и помощи на съселяните си.

„Бях заложил над 100 000 лв., а спечелих 3000 лв. Казаха ми, че Стоян Чумата от Гърмен и Борислав Мавродиев от Гоце Делчев дават кредити. Говорих със Стоян, но той ми отказа, тъй като бил разследван от Икономическа полиция, но обеща да ме свърже с Мавродиев. Отидохме при нотариус, документите за прехвърляне на къщата бяха изготвени предварително, което много ме учуди. При нотариуса бяха Стоян Чумата и Борислав Мавродиев. Разписах се и получих 20 000 лв. След това при мен дойде зъболекарят Ивайло Моллов, който ми каза, че мога да си я купя за 25 000 лв.“, заяви Цанко Чанталиев, който е изтърпял присъдата си.

Адвокатът на подсъдимия бизнесмен го засипа с въпроси. „За колко продадохте къщата? Тя Ваша собственост ли е, или е наследствена, и има ли други съсобственици? Как свързахте Мавродиев и защо твърдите, че той ви е казал, че ще работите с неговите пари?”.

„Не мога да кажа за колко е продадена, бях на зор и затова се обърнах към Стоян. Не знам на кого е прехвърлена, предполагам, че на него, защото той удари подпис, но никакви документи не съм получил. Малко изопачих за Мавродиев”, заяви свидетелят.

По време на първото дело в Окръжен съд – Благоевград Цанко Чанталиев твърди следното: „Три години – от 2005 до 2008 г., играх черно тото, залозите правих в заведението при едно момче Митко. Не съм подписвал документи за залози, всичко беше на доверие. Започнах  да харча парите на хората от пенсии и банкови депозити и затова ми трябваха спешно 20 000 лв. Разказах на Стоян Чумата от Гърмен и той ме свърза с Борислав, когото видях при нотариуса. Там подписах договор за покупко-продажба на къщата ми на името на Стоян. След това Борислав ми даде парите и се разбрахме да плащам 2000 лв. месечна лихва. Парите давах на Стоян, но след втория месец спрях, защото ми направиха ревизия и през 2008 г. ме уволниха. Накрая изгубих къщата”.

След разпита на свидетеля тогава Борислав Мавродиев обясни: „За първи път го виждам, никога не съм му давал пари, говори пълни глупости“.

Вчера окръжният съдия Диана Узунова зачете обяснения на Чанталиев, в които твърди, че е взел парите от чейндж бюро.

„Кое е вярно, че сте взел парите от чейндж бюро, или че парите са на Мавродиев? Виждал ли сте го след прехвърлянето на къщата да му давате пари?”, запита адвокатът.

„Не мога да кажа”, омота се свидетелят. Той обаче призна, че дал противоречиви показания при разпита си, тъй като не искал жена му да разбере за къщата, но впоследствие, като научила, го напуснала, а той влязъл в затвора през 2012 г.

Заради противоречивите му показания, от които не стана ясно на кого е прехвърлил къщата си, съдът изиска справка от Агенцията по вписванията. От съдебния архив бе изискано делото на Тодор Агов, който бе осъден на 10 месеца условно за лихварство.

Сред четиримата свидетели, които твърдят, че са получили пари от Агов, е Димитър Тошев, който в показанията си твърди, че е взел заем от 2000 лв. от Борислав Мавродиев, който обаче бил оформен като запис на заповед за 5000 лв. с Тодор Агов. Димитър Тошев е свидетел и на делото срещу Борислав Мавродиев, но въпреки че е редовно призован, вчера не се яви. Поради тази причина на него и на още трима свидетели вчера съдът наложи глоби по 100 лв. и се разпореди за следващото заседание да бъдат доведени принудително от съдебната охрана. Освен тях има и нередовно призовани свидетели, които са в чужбина, но защитата не се отказва от тях и държи на бъдат разпитани.

Припомняме, че Борислав Мавродиев бе уличен за бос на престъпна група, занимаваща се с черно тото и лихварство преди 10 години. Делото срещу него тръгна преди 3 години, след като той подаде молба или да бъде внесен обвинителен акт срещу него в съда, или наказателното производство да се прекрати. Искането е направено пред Софийски градски съд на 19 декември 2013 г., тъй като разследването се води в столицата. След прехвърляне на топката кой е компетентният съд да гледа делото ВКС сложи край на спора и обвинителният акт, изготвен от софийския наблюдаващ прокурор, пристигна в Благоевград.

Борислав Мавродиев бе обвинен за три престъпления: за незаконно раздаване на кредити с лихви на 9 лица, в резултат на което се е обогатил с 46 620 лв., за неправомерни доходи от нелегален хазарт, така нареченото „черно тото“ със залози на футболни мачове и за пране на пари. С изпраните пари от двете престъпления, които извършил от февруари 2006 г. до декември 2008 г., той си купил лизингов автомобил „Ленд Роувър“ за 92 950 лв.

Досъдебното производство срещу Борислав Мавродиев започнало в края на 2008 г., но той става обвиняем едва на 21 април 2010 г., когато е арестуван при акция на ГДБОП под името „Тотаджиите“ заедно с още петима мъже от Гоце Делчев – Димитър Диамандиев, Николай Камбов, Ангел Ценкин, Витко Запрев и Атанас Бунов. Обвиненията се крепят на свидетелски показания на 9 човека от Гоце Делчев, които са получавали заеми с 10% месечна лихва, като за целта са подписвали записи на заповеди пред нотариуси. Междувременно делото за лихварство и нелегален хазарт срещу неврокопчаните Димитър Диамандиев, Ангел Ценкин и Витко Запрев приключи миналата година в Окръжен съд с 2-годишни условни присъди. Остана висящо само делото срещу Борислав Мавродиев, което след проведените разпити на свидетели бе върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения и започна отначало.

Бизнесменът е неосъждан и има ферма, която развива с пари по европейски програми.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *