Ексшефът на РПУ- Гоце Делчев Ангел Зайков обжалва загубата си за кмет на родното си село Копривлен

Бившият шеф на полицията в Гоце Делчев Ангел Зайков, който не успя да стане кмет на родното си село Копривлен в община Хаджидимово, обжалва изборния резултат. Заедно с двама адвокати вчера той се яви в Административен съд – Благоевград на делото срещу решението на ОИК – Хаджидимово от  29 ноември, с което бе обявен за избран на първи тур за кмет на кметство село Копривлен Лъчезар Банев, подкрепен от НДСВ и ДПС. Ангел Зайков бе издигнат от инициативен комитет и загуби избора само с 36 гласа, поради което  поиска оспорване на вота. Той твърди, че има голям брой недействителни бюлетини, около 150 броя, които са отчетени неправилно. Съмненията му, че вотът е манипулиран, се засилили още повече след сигнали, че е използвано така нареченото „симпатично мастило“ в химикали, с които отбелязвали вота си избирателите в „тайната стая“, което след това изчезвало и бюлетините ставали невалидни. За странния химикал разказа Петранка Щерева, член на ОИК – Хаджидимово, която вчера беше разпитана като свидетел на делото.

„Когато гласувах като избирател, ми направи впечатление, че химикалът, с който отбелязах вота си на бюлетината, не пише добре. Появиха се някакви точки и затова поисках от членовете на СИК друг химикал, с който вече нямаше проблем. След това чух за някакво симпатично мастило. Аз съм участвала в много избори, била съм застъпник, била съм член на СИК, а сега за първи път съм и в ОИК. Химикалите, които бяха раздадени на членовете на СИК, са еднакви, но този, който беше в „тъмната стаичка“, не беше от тях”, заяви П. Щерева.

След разпита на свидетелката се премина към отваряне на чувал с бюлетини, което бе допуснато от съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева, която започна да изважда изборните книжа пред погледа на двете страни – жалбоподател и ответник, и присъстващите в залата. Развръзката по казуса предстои.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *