Екшън в КЕВР с акцията на ДАНС! На мястото пристигна зам. главеният прокурор, ето какво разследват

Екшън като на кино тече в сградата на КЕВР, след като ДАНС и прокуратурата нахлуха при регулатора и изземват документи. Разследването се извършва по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров и е възложено на екип от следователи от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Преценява се и евентуалното извършване на длъжностни престъпления при последното определяне на цените на газта, топлоенергията и водата, довело до значителен ценови скок за крайния потребител, пише pik.bg.

Друга насока на разследването е свързана с подадена на 20.01.2011 г. от „Овергаз Инк“ АД до ДКЕВР жалба срещу „Булгартрансгаз“ ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ„Чирен”.

Към момента не се разследва настоящия състав. Не изключвам разследването да се разпростре и в настоящия период. Това обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който се появи пред КЕВР заедно с още 11 служители на ДАНС.

Не сме взели папки, разговаряхме с председателя на комисията Иван Иванов и с членовете, уточнява се какви папки да се вземат.  Разследваме дейността на комисията, тя е предмет на разследването, държавните членове, а не частни компании, посочи той на въпрос за връзката на разследването с “Овергаз”.

И допълни, че държавните чиновници финансово са увредили държавния интерес чрез сключване на неизгодни договори. Става дума за контрол и бездействие. Със сигурност щетите биха били в големи размери, но още няма експертизи, които да дадат конкретика, обясни той.

Както ПИК съобщи по-рано днес, специализирано звено “Антикорупция” – СГП, е образувало досъдебно производство срещу длъжностни лица – членове на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, за престъпления по служба, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано след постъпил на 16 януари сигнал до главния прокурор. Сигналът е изпратен и до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до министъра на вътрешните работи и до председателя на ДАНС. До настоящия момент на прокуратурата не са известни предприетите от тях действия, посочват от държавното обвинение.

След постъпването на сигнала в СГП е извършена проверка на твърденията в него от екип прокурори. Разследването, образувано днес в резултат на проверката, трябва да установи дали членовете на независимия регулатор са изпълнявали задълженията си за контрол по отношение на изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР. Изпълнението на тези задължения /контрол за съответствие на действително направени инвестиции в газоразпределителните мрежи със заявените в утвърдените от КЕВР бизнес планове/ има пряко отношение върху цената на газта за крайния потребител. Предмет на разследване ще бъде и осъществено през март 2015 г. вливане на търговски дружества в “Софиягаз” /впоследствие “Овергаз мрежи” АД/ и по-точно дали действията на КЕВР в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта.

В края на изявлението си зам.-главният прокурор Борислав Сарафов коментира и оттеглянето на кандидатурата му за член на ВСС.

На въпрос кой го е разубедил да се кандидатира Сарафов посочи, че това е съпругата му, а главният прокурор е подкрепил решението му.

Жена ми ме демотивира, тя ми каза, че силата ми е в оперативната, а не в административната работа като член на ВСС, коментира Борислав Сарафов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *