ЕК публикува споразумението с Великобритания

Европейската комисия публикува пълния текст на проекта за Споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство след завършването на излизането на страната от общността (Brexit), преходният период, по който ще приключи на 31 декември.

Текстът на документа, който е с дължина 1 246 страници, е публикуван в събота на официалния портал на Европейската комисия.

“Текстът беше готов за публикуване в петък, но решихме да го огласим след (католическата) Коледа, за да не усложняваме празниците за нашата експертна, медийна и политическа общност”, каза източник в Европейската комисия пред ТАСС, предаде БГНЕС.

На свой ред говорителят на Комитета на постоянните представители на ЕС Себастиан Фишер написа в Twitter: “За всички, които се интересуват от сделката за след Брекзит. Всичките 1246 страници от проекта на Споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство са публикувани. Приятно четене!”

Членовете на комитета – посланиците на 27-те страни от ЕС – ще трябва да се справят с този документ, тъй като те трябва да бъдат първите, които официално ще одобрят този текст. След това всички страни от съюза ще трябва да гласуват единодушно в Съвета на ЕС за тези решения, след което споразумението може да бъде официално подписано.

Всичко това трябва да се направи преди 1 януари 2021 г., което ще позволи временното прилагане на споразумението до 28 февруари 2021 г. През тези два месеца Европейският парламент ще трябва да одобри този документ и целият процес на ратификация от Европейския съюз ще завърши с окончателното решение на Съвета на ЕС за сключването на споразумението.

На 24 декември Брюксел и Лондон постигнаха компромис по текста на споразумение за партньорство след Брекзит. Според Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Брекзит, споразумението предвижда свободна търговия без квоти и мита, неограничен достъп до територията, морското и въздушното пространство и балансиран достъп до морските ресурси. Той също така отбеляза, че страните ще осигурят на своите граждани равен достъп до социалните системи. Брюксел и Лондон отказаха да координират действия в областта на външната политика, санкционните режими и отбраната.

Обединеното кралство напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г., като се съгласи с 11-месечен преходен период, през който всички европейски регулации, включително тези, свързани с търговията на единния пазар, се прилагат и за Обединеното кралство.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *