ЕК: Страните членки на Евросъюза да следят отпадните води за COVID-19

Комисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус призова страните от Евросъюза да наблюдават отпадните води за COVID-19 през следващите шест месеца. Това съобщава “Политико”, цитиран от БНТ.

“Изключително важно е страните от ЕС да създадат ефективни системи за мониторинг на отпадните води възможно най-бързо и да гарантират, че съответните данни се предоставят незабавно на отговорните здравни органи”, каза Синкевичиус за германското издание „Велт ам Зонгат”.

Някои държави и градове вече проверяват отпадните води в борбата си срещу пандемията. Миналата седмица изпълнителният директор на здравната служба на Ирландия заяви, че е разработена програма за наблюдение на отпадните води за проследяване на разпространението на вируса в различни райони. Във френската Ривиера неотдавнашен анализ на отпадъчните води показа, че COVID-19 намалява в региона. “Мониторингът на отпадните води трябва да бъде по-систематично интегриран в националните стратегии за тестване за откриване на вируса, заедно със съществуващите подходи за тестване на COVID-19,” допълни Синкевичус. “Това е допълнителен инструмент за проследяване на развитието и подпомагане на процеса на вземане на решения от органите за обществено здраве”, допълни той.  Еврокомисарят препоръча пробите да се анализират два пъти месечно в най-големите европейски градове, за да се открие рано присъствието на вируса или да се посочи, че районът е с нисък риск. През март миналата година учените откриха следи от вируса в отпадните води на холандски град, преди да бъде потвърден първият случай, припомня Дойче веле.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *