Елиминирайте тези думи от живота си и бъдете щастливи

Знаете ли какво е общото между думите никога, нещастен, глупав, невъзможно, трябваше да…? Ако искаме да бъдем по-щастливи, трябва да ги премахнем от речника си. Вероятно не се замисляте, но думите, които изричаме имат голямо влияние върху нас.

Въпреки че те не могат да променят реалността, могат да променят начина, по който възприемаме реалността. Те създават нещо като филтри, чрез които гледаме на света край нас.

Психолозите го наричат „илюзията на истината“. Това означава, че ако сме изложени на нещо достатъчно често, то става нашата реалност. Ето защо е много важно какви думи използваме в ежедневието. Вижте още няколко, които е добре да премахнете от речника си, ако искате да бъдете щастливи.

„Не мога“

Когато си казвате, че не може да направите нещо, наистина ли е така или просто страхът да опитате надделява? Отричането ви разделя от възможността да видите на какво сте способни. Повишете вашата увереност и бъдете смели.

„Провал“

Никой не харесва неуспехите, но те са неизбежна част от нашето израстване, а понякога са и източник на идеи и положителна промяна. Често мислим за неуспехите си твърде дълго време, вместо да се фокусираме върху това, което сме научили, върху положителните си качества, постиженията. Променете нагласата си и с лекота ще елиминирате думата „неуспех“. Не забравяйте, че много велики личности са се проваляли неведнъж.

„Мразя“

Работата, сметки, които чакат да бъдат платени, проблеми с партньора, липса на самочувствие, нехаресване на себе си… Наистина ли мразите тези неща или просто са фактори от живота, които не харесвате? Заменете думата „омраза“ с „благодарност“, съветва az-jenata.bg. Благодарете всеки ден за шанса да се събудите отново, да имате много възможности да постигнете нови неща, да се видите с близки и приятели и т. н. Думата „благодаря“ променя нашето усещане, нагласата ни към живота и ни прави щастливи. Докато „омраза“ прави всичко край нас сиво, мрачно, демотивира ни.

„Зает“

Колко често отговаряте на покани за парти, кино, театър със „зает съм“ или пък това ви е извинение да не спортувате, да не си намирате ново хоби? Живеем толкова динамично, че фокусирайки се върху семейните задължения, работата, забравяме какво ни прави щастливи. Премахнете думата „зает“ от речника си и я заменете с „отделям време за…“

„Но“

Казвайки „но“ поставяте отрицание на това, което искате да изразите, да ви се случи. „Искам да спортувам, но…“. „Искам да спортувам и ще…“ Двете изречения звучат различно и ви карат да се чувствате така, нали? Първото е ограничаващо, лишаващо ви от нещо, което искате да направите, което ще ви осигури повече щастие. Второто подтиква към действие.

„Може би“

Вземането на решения може да бъде трудно, но да бъдеш нерешителен, казвайки „може би“ може да се превърне в лош навик. Премахнете думата „може би“ от речника си, за да засилите вашата увереност и решителност. „Може би“ е колебание, а никой не иска да се колебае дали да е щастлив, нали?

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *